ЧЕЗ прави всичко да удължи живота на ТЕЦ "Варна"

ЧЕЗ прави всичко да удължи живота на ТЕЦ "Варна" | StandartNews.com

Ниската цена на тока не покрива производствените разходи
Търсим дори и друг инвеститор, който да екологизира блоковете, казва Минчо Минчев, изпълнителен директор на централата

- Г-н Минчев, през последните години в ЕС бяха приети доста строги екологични стандарти. Какво ще се случи с ТЕЦ "Варна"?

- Подобно на всички топлоцентрали в Европа, ТЕЦ "Варна" е изправена пред сериозни предизвикателства - строги екологични изисквания, ниски цени на електроенергията, намаляващо потребление и ожесточена конкуренция на международните пазари. В момента ЧЕЗ като собственик на ТЕЦ "Варна" активно и отговорно търси решение за удължаване живота на централата. ЧЕЗ придоби ТЕЦ "Варна" през 2006 г. с намерението да я развива дългосрочно и инвестира близо 200 млн. лв. в увеличение на капитала, с което първоначалната инвестиция в централата достигна 600 млн. лв. Досега това вложение обаче не се е възвърнало дори частично.

- Защо досега не беше осъществена екологизацията на ТЕЦ "Варна"?

- През последните години бяха разглеждани десетки варианти за екологизация, включително и за всичките шест блока, за преминаване на алтернативно гориво - газ или друг тип въглища. Обсъждахме и екологизация на три от блоковете и замяна на останалите три с нов паро-газов блок. Всички те не бяха осъществени заради ограничаването на производство на електроенергия от конвенционални източници в ЕС, несигурната регулаторна среда у нас, тежката криза в сектора и ниската цена на тока на регулирания пазар, която не покрива производствените разходи на централата. ТЕЦ "Варна" дори не получи възможност да продава на свободния пазар или да изнася електроенергия в чужбина, което би й помогнало поне частично да компенсира загубите си на регулирания пазар. На нас ни бяха определяни огромни квоти за регулирания пазар и не й оставаше свободен капацитет да произвежда за износ. Свободният пазар съществуваше само на книга, но на практика не функционираше.

Световната икономическа криза нанесе тежък удар на енергийния сектор в цяла Европа, цените на електроенергията паднаха до нива, които възпрепятстваха инвестициите в производство от конвенционални източници. Периодът, в който термичните централи у нас трябваше да направят огромни инвестиции за екологизация, на практика съвпадна с кризата.
През 2013 г. у нас бяха променени и правилата за договаряне на студен резерв. В резултат вече липсва сигурност за количествата студен резерв, които ТЕЦ "Варна" би могла да предостави. Преди това осигуряваше 60% от студения резерв в системата на най-ниска цена, но вече не може да планира подобни приходи.

- Екологизацията на ТЕЦ "Варна" не беше ли заложена още в приватизационния договор? Като инвеститор ЧЕЗ изпълни ли всички свои ангажименти по него?

- ЧЕЗ е изпълнила всички свои ангажименти по приватизационния договор - да запази за 3 години персонала, да не се продава дружеството и да запази нивата на възнагражденията. Приватизационният договор не задължава ЧЕЗ да екологизира централата. С оглед спазване на европейските директиви за намаляване на емисиите от вредни газове обаче през годините ЧЕЗ търсеше решение, което да позволи удължаване на живота на ТЕЦ "Варна".

- Какви действия предприехте в търсене на подобно решение?

- Като отговорен инвеститор и работодател ние многократно сме информирали институциите и всички заинтересовани страни за състоянието и перспективите пред ТЕЦ "Варна". Проведохме десетки срещи и преговаряхме на най-високо и на оперативно равнище с Министерството на икономиката и енергетиката, регулатора, ЕСО, НЕК и всички заинтересовани страни. За съжаление независимо от желанието ни да развиваме централата не бе намерено устойчиво решение за удължаване на живота на ТЕЦ "Варна".

И в момента водим усилени преговори за намиране на възможности за бъдещето на ТЕЦ "Варна". В началото на май 2014 г. БЕХ и ЧЕЗ започнаха разговори за съвместно управление на централата. През август двете компании сключиха споразумение за сформиране на работна група, която до 31 октомври 2014 г. да търси технико-икономическо решение за удължаване живота на централата. За нас БЕХ е ценен партньор, който очевидно е загрижен за бъдещето на ТЕЦ "Варна". Ръководствата на двете компании провеждат конструктивни дискусии, които напредват по график. В края на октомври ще обявим резултатите от преговорите. Надявам се те да бъдат успешни и да се намери решение за бъдещето на централата.

- За какво точно преговаряте с БЕХ?

- Един от обсъжданите варианти е създаването на проектна компания, която да финансира екологизацията на трите по-нови блока - 4-и, 5-и и 6-и, и да вземе централата под наем. Работната група е готова да обсъжда всички варианти, включително и разработен от експерти на синдикатите, стига той да бъде предоставен.

- А ако преговорите с БЕХ се провалят?

- Ако всички тези опити не доведат до успех, ще бъдем принудени да търсим други възможни решения като например продажба или отдаване под наем на централата на друг инвеститор със сериозни намерения и интерес да я развива дългосрочно. Съгласно комплексното разрешително ТЕЦ "Варна" ще спре работа от 1.01.2015 г. до извършване на екологизация, тъй като тя вече не отговаря на еконормите, въведени от ЕС. След намирането на сериозен наемател или купувач и извършване на екологизация ТЕЦ "Варна" отново ще работи.

ХРОНОЛОГИЯ НА УСИЛИЯТА

От придобиването на ТЕЦ "Варна" ЧЕЗ усилено търси дългосрочно решение за централата. Един от разглежданите десетки варианти за екологизация на ТЕЦ-а беше за изграждането на нов паро-газов блок с инсталирана мощност 920 MW, който да замести 1-3 блок. Той беше оценен като най-подходящ от икономическа и екологична гледна точка, тъй като би означавал нулеви емисии SO2, никакви прахови емисии и до 65% по-малко СO2 в сравнение със сегашното състояние.
Проектът за изграждането на паро-газов блок бе на финалната права - имаше издаден ОВОС, подписан договор с "Булгартрансгаз" за присъединяване към газопреносната мрежа и пр.

Започналата през 2009 г. световна икономическа криза обаче направи реализацията му неизгодна. ЧЕЗ прецени, че инвестицията от 800 млн. евро би била неоправдана в условията на несигурната регулаторна среда и поради факта, че години наред цената на тока на регулирания пазар не покрива производствените разходи на ТЕЦ-а.

В началото на 2011 г. ТЕЦ "Варна" получи разрешение за дерогация на блокове 1, 2 и 3. Бяха определени допълнителни часове те да работят до началото на 2015 г. На този етап ЧЕЗ взе решение да разработи проект за екологизация на 4, 5 и 6 блок и да изведе от експлоатация старите 1, 2 и 3. През 2013 г. ЧЕЗ проведе търг за изпълнител на екологизацията, като спечелилият проект бе за 67 млн. евро. ЧЕЗ имаше готовност да финансира проекта и се обърна към институциите с призив да бъде намерена регулаторна рамка, която да позволи разумна възвръщаемост на инвестицията. За две години обаче такава рамка така и не беше постигната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай