Черен леден дъжд на магистрала "Струма"

Ремонтът на "Тракия" при Оризово сложен, при строежа не преценили влажността на района

Черен леден дъжд на магистрала "Струма" | StandartNews.com

Черен леден дъжд е паднал върху магистрала „Струма”. За необичайното явление съобщи в бТВ председателят на Управителния съвет на АПИ – Георги Терзийски. Служители на АПИ обаче успели бързо да се справят.

Всички пътища в страната са проходими при зимни условия, няма наложени ограничения на движението, каза Терзийски. И припомни: „Колегите от Гърция и Северна Македония се наложи да затворят границите, за да се справят със зимната обстановка.”.

След глобите, наложени в петък на фирмите, които се занимават с поддържането на АМ „Тракия“ и на столичния Околовръстен път заради проблемите с придвижването, няма глобени други фирми, съобщи още директорът на АПИ. 

 „Заради недобросъвестни водачи, които бяха заели и аварийните ленти, техниката не можа да премине, за да изчисти заледените участъци. Резервните екипи по принцип покриват това. Заради този пропуск в организацията те бяха глобени. Причините за ситуацията са комплексни – зависят не само от дейността на пътно-поддържащите фирми, но и на шофьорите на леки автомобили и камиони“, уточни той.

„Организацията на фирмите за снегопочистването в почивните дни беше на ниво, което се доказа с осигуряването на проходимостта на цялата републиканска пътна мрежа“, отбеляза Терзийски. 

Има технология на почистване на пътното платно, когато един участък е обработен със смес, тя трябва да престои определено време – посочи Терзийски по повод сигналите за снегорини, които се движат по пътя без да чистят. 

В момента се ремонтират 16,5 км на магистрала „Тракия“ в двете посоки и затова магистралата е затворена, но са осигурени обходи. Ремонтът започна в началото на февруари, като се работи при тежки условия, посочи Терзийски.

„Този участък е построен в периода 2004 г. – 2007 г., като още през 2012 г. тези участъци са показали дефекти“, обясни той. Според него при изграждането на участъка при Чирпан не се е взело предвид, че районът е много овлажнен. „Влизаме много дълбоко в основата на пътя. Тъй като той е преовлажнен, се налага едно допълнително импулсно заздравяване на основата. Там са бившите оризища на България. Правим нови дренажни системи, както и ремонтираме съществуващите. За нас най-важно е качеството. Ще се опитаме да го изпълним в кратки срокове, но не бързината е най-важното за нас“, отбеляза Георги Терзийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай