БСП знае цената на коалициите

БСП знае цената на коалициите | StandartNews.com

Недопустимо е да се посяга с лека ръка на полицаите, казва Мерджанов

Атанас Мерджанов е говорител на НС на БСП и водач на листата на БСП лява България в Ямбол

- Г-н Мерджанов, през последните дни все по-често се прокрадват коментари, че е възможно след 5 октомври да не се стигне до формиране на правителство. Можем ли да се озовем в ситуация "от избори на избори" според Вас?

- Формирането на правителство е следствие от изборните резултати, но и от политическата култура на парламентарно представените партии. До нови предсрочни избори наистина може да се стигне много бързо, ако всеки един не прояви отговорност и се повтори онзи срамен момент от миналата година, когато една партия не осъзна причините за политическата си изолация и реши да саботира работата на парламента. Ако и утре се намерят последователи на тактиката „влез-излез", то ние сме обречени на избори до дупка – най-лошият сценарий за страната.

- По време на кампанията риториката ви бе насочена срещу ГЕРБ, толкова ли е невъзможна коалицията "ляво-дясно" в България?

- Напротив, опитахме се да водим позитивна кампания и да обясним, както какво планираме от тук нататък, така и свършеното до тук. Друг е въпросът, че не можехме да отминем без реакция непрекъснатите заплахи от страна на Борисов, че видите ли, ако той не е избран страната ни ще изпадне в колапс. Това просто не е вярно. Не можем мълчаливо да отминем и действията на служебният кабинет, а него хората с право отъждествяват с ГЕРБ, затова може би и Вие сте останала с впечатление, че критиките ни са насочени срещу тях. И това няма нищо общо с възможностите за коалиция.

- Кое наложи очертаването на 12-те "червени линии" в предизборната програма на БСП лява България и няма ли след 5 октомври точно те да са спирачка към широка коалиция с участието на БСП?

- В БСП Лява България сме доказали, че сме пълноценен и предвидим коалиционен партньор. Знаем и каква е цената на коалициите, често ни се е налагало сами да я плащаме. През последната година бяхме изложени на справедлива критика от страна на нашите членове и симпатизанти, че не сме достатъчно ясни в ангажиментите, които отстояваме в рамките на едно общо управление. Ние се съобразихме с този упрек и затова днес заявяваме открито кои са границите, които не ще преминем и коя е основата, на която можем да водим разговори с останалите политически субекти.

- В оправдателен или настъпателен режим премина кампанията на БСП? Не политизирате ли прекалено много със ситуацията в енергетиката?

- Кампанията ни премина в режим на диалог с гражданите. Колкото до енергетиката, ако това да заявиш, че не си съгласен системните пропуски да се плащат от крайния потребител е политизиране, то да, ние политизирахме въпроса и ще продължим да го правим. Не можем да се съгласим с поскъпването на тока, без въобще да са търсени други решения. Ние доказахме че такива има. Все пак по време на нашия мандат заради правителството падна цената на тока, а по време на предишния заради цената на тока падна правителството.

- А с предложенията за промените в условията на пенсиониране на полицаи и военни?

- Категорично сме против. Социалните придобивки на полицаите и на военнослужещи бяха наш основен приоритет, който облякохме в закони. Днес едно служебно назначено правителство с лека ръка посяга на тях. Това е недопустимо. Още по –недопустимо е мълчанието на президента, което е знак на отстъпление от страна на върховния главнокомандващ.

- Какво обещахте на избирателите си в Ямбол?

Обещах им честно и неуморно да продължа да работя за повече инвестиции, работни места и социална справедливост.

- Предопределена ли е ролята на БСП като опозиция в 43-тото народно събрание?

- Ролята на БСП е да е незаобиколим фактор в българската политика. Тази роля датира много от преди и се простира далеч отвъд 43то народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай