БСП предложи изхода от банковата драма

БСП предложи изхода от банковата драма | StandartNews.com

На срещата в БНБ, ГЕРБ и ДПС имаха единодушно предложение, различно от нашето

Румен Гечев е депутат от БСП, зам.-председател на икономическата комисия и член на бюджетната комисия в НС. Бил е вицепремиер през 1995-1997 г. в кабинета на Жан Виденов. Ще има ли БСП конгрес преди Бузлуджа? И нов лидер? Разреши ли се ситуацията с банките и ще успее ли парламентът да приеме новите поправки за по-големи наказания за банките? С тези и още въпроси го потърсихме за коментар.

- Г-н Гечев, от понеделник е ясно, че над 50 знакови социалисти настояват за спешна смяна на ръководството на БСП и свикване на конгрес, какво е вашето мнение?
- Ние сме демократична партия и по принцип в искането за партиен конгрес няма нищо притеснително. Преди избори винаги сме имали сесия на конгреса. На тези форуми се одобрява и предизборната платформа. Не виждам причина да се наруши традицията и да има такъв конгрес, но кога ще бъде той - това ще го реши естествено Националният съвет на БСП. Тъй като август е период на отпуски, предполагам, че би било по-рационално да е евентуално в края на юли.
- И да избере нов лидер на БСП?
- Вижте, Националният съвет е органът, който съгласно устава на партията определя дневния ред на конгреса. И ако НС приема такава точка, тя ще бъде обсъдена. Но искам да подчертая, че доколкото познавам историята на нашата партия, а и на други партии в Европа, кардиналните кадрови промени преди избори са изключително рисково начинание. Трябва внимателно и трезво да се преценят плюсовете и минусите.
- Изненада ли ви решението на Сергей Станишев да избере Европарламента пред българския?
- В известна степен - да. Но защо да противопоставяме нашия на Европейския парламент? Очевидно спекулациите около този избор не са заради това кой парламент е по-важен, а дали г-н Станишев ще запази поста лидер на БСП. Не бих подценил позицията му на председател на европейските социалисти, чиято парламентарна група е втора по големина в ЕП и която очевидно ще играе съществена роля при формулирането и реализирането на новите политики там. От тези нови политики може и трябва да се възползва и България, която сега годишно разчита на около 4 милиарда лева бюджетни средства от ЕС. Въздържам се от по-нататъшни кадрови спекулации, но не може да не предизвикват усмивка едни и същи "коментатори" по темата, които хем искат смяната на Станишев, хем го съдят, че предпочита Европейския пред българския парламент.
- Има ли принос Станишев в бързото одобряване от страна на ЕК помощ от 3.3 млрд. лева за банките в България? Питам ви, защото на "Позитано" 20 го определихте в неделя вечерта едва ли не като "героя на деня"?
- Миналата седмица беше много напрегната поради изкуствено създаденото напрежение около отделни банки. Това напрежение започна като криминално, но впоследствие започна да придобива чертите на политическо инженерство. Радваме се, че на последната среща в БНБ, в която взеха също участие парламентаристи, министри, представители на Асоциацията на търговските банки и представител на Президентството, беше приет защитаваният от нас вариант за решаване на банковата криза по начин, който успешно бе реализиран от началото на тази седмица. Тези 3,3 млрд. лева бяха осигурени от правителството след информиране и съгласие на ЕК. И съвсем естествено е, че това не можеше да стане без категоричната подкрепа на БСП като мандатоносител. По-нататък с удоволствие ще запозная вашите многобройни читатели с подробностите около тези дискусии и защо приложеният от нас подход се оказва по-добър и дори по-евтин, в сравнение с другите предложени варианти. Изрично искам да подчертая изключително конструктивната роля на водещите търговски банки, които проявиха отговорност и помогнаха за осигуряването на ресурса, като изкупиха държавни ценни книжа.
- Как се стигна до ситуацията с банките от миналата седмица?
- Нямаше обективни причини нито според наши, нито според международни аналитични центрове и институции. Показателите на нашата банкова система отговарят на европейските стандарти, а състоянието на държавните финанси е далеч по-добро от средноевропейските. Началото бе дадено от вътрешно противоборство между акционери и партньори на една банка. Там намесата на БНБ чрез поставяне под особен надзор като че ли постави нещата под контрол. Но случаят с втората банка е криминално-политически. Вярвам, че държавните институции ще направят пълно разследване на целия механизъм на политически рекет и разпространяването на лъжи за състоянието на държавните финанси и банките. Това си беше арогантна и по същество престъпна атака срещу националната сигурност.
- За политически сценарий говори и Станишев. Ще назовете ли кои са политическите сили?
- Ще кажа само, че на последната среща в БНБ, ГЕРБ и ДПС имаха единодушно предложение, различно от нашето. Но това си е тяхна работа. Право на всяка политическа сила е да си реди картите преди избори. По-важното е, че в крайна сметка, в последния час преди срещата при президента е постигнато политическо съгласие за единодействие в подкрепата на банковата система. Длъжни сме да запазим това съгласие.
- Обвинявате ГЕРБ и ДПС, но как ще коментирате изказването на колегата ви Антон Кутев в национален ефир от миналия четвъртък?
- Не, никого не обвинявам. Всяка партия има право на избор в предложенията и решенията си. Обвинявам хората и политическите сили, които яхнаха криминалния проблем и го превърнаха в машина за политически игри, рискувайки националната ни сигурност. Що се касае до репликата на колегата Кутев, ще си позволя само да кажа, че е била неуместна. Но е доста пресилено да се твърди, че едва ли не е породила проблема.
- Ще успеете ли в рамките на този парламент да приемете поправките за разпространение на слухове за банките?
- Сигурно. По принцип е добре да се засилят мерките в Наказателния кодекс. Но едва ли в това е основният проблем. То и сега си има текстове в законите, на основата на които виновните лица и политическите шмекери могат да получат достатъчно сурови присъди. Очевидно е, че някои от държавните институции също не са си свършили работата. Трябва да се търси истината докрай. Пак ще кажа, добре, че се разминахме с "малкия дявол". С помощта на държавата банковата ни система отново се върна към нормален ритъм на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай