Борисов запали джипа за жп инспекция

Обеща София - Пловдив за 70 минути

Борисов запали джипа за жп инспекция | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов продължава с обиколките из страната. Днес премиерът, заедно с транспортния министър Росен Желязков, инспектира изграждането на жп участък от линията София - Пловдив.

"Проверих строителните дейности на железопътната отсечка София-Елин Пелин. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране. Създава се възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 души от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.", написа във Фейсбук премиерът.

Ремонтът на линията Елин Пелин - Костенец е разделен на три етапа. Първият е между гара Елин Пелин и Вакарел и е с дължина 19 км, а средствата за цялостната реконструкция възлизат на над 451 млн. евро. Участъкъ е част от жп магистралата, която ще ни свързва със Сърбия и Турция. 

Заедно с премиера са още финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Скоростта ще е между 160 и 200 км/ч, това е проектната скорост. Трябва да се има предвид, че над 160 км/ч всеки 10 км/ч отгоре оскъпяват сметките с 10%", заяви Желязков. Той отчете, че до момента са ремонтирани над 30 жп гари.

Министър Желязков обясни, че пътят е част от т.нар. проект „Тракия“ – Истанбул - София - Белград - Мюнхен. 

"От София, като се започне, през "Подуяне", "Казичене", в Елин Пелин, Костенец - нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив," заяви Желязков. 

"Ние нямаме територия за развиване на скорости от 300-400 км/ч - докато ги вдигне и трябва да спре", коментира премиерът.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране. 

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с работниците на терен, които заявиха, че за свършената работа им се плаща добре и навреме. Те му съобщиха, че няма забавяне в ремонтните дейности. 

След като разгледаха работата по изграждането на линията, Борисов и придружаващите го министри се отправиха към Пазарджик, където ще посетят ремонтираната жп гара.

Ремонтът на отсечката се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа. Това е един от първите четири транспортни проекта, одобрени през 2015 г. още при първото набиране на проектни предложения по схемата. 

Отпуснатите средства са в размер на 120 млн. лева. Изпълнител е сдружението "Келет" ДЗЗД с партньори "Келет - УТ", Унгария, и АБ АД, Хасково. Срокът за реализация на обекта е 4 години – 1 година за проектирането и още 3 за строителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай