БНТ: Минеков ни изкара терористи!

Искат да сезират международни институции

БНТ: Минеков ни изкара терористи! | StandartNews.com

БНТ ще сезира международни институции в защита на медийната свобода. Това става ясно от позиция на Управителния съвет на телевизията, появила се след множество нападки към журналистите ѝ през последните дни.

"През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност

За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници.

Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти.

Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни.

Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници.

Генералният директор на БНТ отговори на министъра на културата

"Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай