Български спасители със страшен разказ за Турция

Планински екипи от Банско и Разлог се върнаха на родна земя

Български спасители със страшен разказ за Турция | StandartNews.com

Няколко часа, след като са отново у дома, планинските спасители от Банско и Разлог, които в продължение на дни търсиха оцелели под руините след силните земетресения в Турция, разказаха за усилията, организацията и щастието при откриване на живи хора сред разрушенията. 

„Беше тежка седмица, всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата, ако може така да се каже, на руините. Не спирахме да работим до последно, не се отказвахме“, разказа за БТА планинският спасител от отряда в Разлог Благой Максимов, който участва в екипа, заминал на 6 февруари за Турция. 

Спасители от Банско и Разлог се включиха в спасителната операция с обучените кучета Норд, Хера и Нико. Благодарение на работата в екип на спасители и кучета са открити най-малко седем живи хора под разрушенията, останали след силните трусове. Спасителите са работили по предварително зададени им координати, на места, на които е имало предположения, че има оцелели. След като кучетата надушат следа, екипите са пренасочвани към друга локация, а на място са оставали да работят спасителните екипи по разчистване на отломките. 

„Обстановката беше една невероятно голяма трагедия. Навсякъде смърт, разрушения и мъката на хората в техните очи, нищо друго не може да се види в една такава ситуация. За нас беше нужно да се опитаме да се абстрахираме от всички тези емоции, за да можем да работим адекватно и професионално. За щастие, кучетата също усещат нашите емоции, също се стегнаха доста сериозно и се раздадоха на повече от 100 процента. Просто ние не сме ги виждали да работят толкова мотивирано, толкова дълго и толкова ентусиазирано“, разказа Атанас Уков от отряда на планинските спасители в Банско. 

Екипът, който замина  от България, работи като „перфектно смазана машина“, посочиха спасителите. „С хора като тези се влиза в ада, а ние, имам чувството, че буквално бяхме там“, каза още Атанас Уков. 

„Мисията остава като голям опит за планинските спасители от двата отряда, каза пред журналисти началникът на отряда на Планинската спасителна служба в Разлог Любчо Джолев. „Досега с такова нещо не сме се сблъсквали, но мислим, че се справихме доста добре, както нашият екип, така и всички екипи от България, които участваха – от Столична община, Пожарна безопасност и защита на населението. Кучетата показаха това, за което са отишли, трудът, който сме вложили в тях толкова години, това нещо се отблагодари. Дори и един човешки живот само да бяхме спасили, пак е достатъчно, а ние направихме доста повече“, каза Джолев. 

След дните, прекарани сред руините, причинени от мощните земетресения, спасителите казват, че отново биха се отзовали там, където има нужда от тяхната помощ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай