Понеделник,

България става все по-важна за НАТО и САЩ

От: Стандарт -
България става все по-важна за НАТО и САЩ
A
A
A

По-голяма роля за България в региона и НАТО и САЩ да обърнат повече внимание на Югоизточна Европа (София е един от районите, които изпитват най-сериозни заплахи след руската намеса в Грузия и анексирането на Крим), препоръча генералът от резерва Джоузеф Ралстън, който е на посещение у нас. Той получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Г.С. Раковски“, връчено му от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Отличието се присъжда на о.р. генерал Ралстън за неговите заслуги към военната наука, международната сигурност и стабилност в качеството му на зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ (1996 – 2000 г.) и на върховен главнокомандващ Обединените въръжени сили на НАТО в Европа (2000 – 2003 г.). Като върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа през 2003 година той наблюдава приемането на България в НАТО.

След получаването на наградата генерал Ралстън отбеляза, че се чувства много горд от нея. Според него Военна академия „Г. С. Раковски“ е институция, която осигурява образованието и бъдещето на военните лидери, а „военното образование е много важно за развитие на бъдещите лидери“.

България ще има по-голяма роля в региона, каза Джоузеф Ралстън. „От десетилетия Турция е била силен съюзник на НАТО в операциите. Настоящите действия на президента Ердоган обаче обтягат отношенията на САЩ с Турция. Затова виждам увеличаващото се стратегическо значение на България като член на НАТО и партньор със САЩ. Много ще бъде искано от страната ви в следващите години. Сигурен съм, че България ще се справи с това предизвикателство“, каза той.

„Целта на президента Путин е ясна – отслабване на трансатлантическата връзка между САЩ и НАТО“, каза Ралстън. Затова и не подмина решението страната ни да купи изтребители Ф-16.

„Като бивш пилот аз съм особено доволен, че България избра Ф-16 за модернизацията на Военновъздушните си сили. Изборът би дал възможност на въоръжените ви сили да опазят българската територия, ще увеличи оперативността ви със силите на други държави като Словакия, Румъния, Гърция. И значително ще усили колективните възможности на Алианса да възпират Русия. Модернизацията на всеки член е важна.“

САЩ остават ангажирани с европейската сигурност и трансатлантическите връзки, каза още Джоузеф Ралстън. Той припомни, че САЩ са инвестирали в Европа 16,5 милиарда долара допълнително за европейски инициативи за спиране на руските действия. А 5,9 милиарда долара се планират за 2020 година. Това включва допълнителни въоръжени сили, екипировка, обучение, инфраструктура. България е включена, каза Джоузеф Ралстън.

Той похвали работата на нашите Въоръжени сили, които имат огромен принос в общите операции на Алианса. Не скри и възхищението си, че се отбелязват 15 години от приемането на България в него.

Припомняме, че с Указ N258 от 11 юли 2002 г. на президента на Република България Георги Първанов (2002 – 2012 г.) генерал Джоузеф Ралстън е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички