Българите, които ни прославят

Те са новатори в своята област, оставят отпечатък в науката и изкуството 

Българите, които ни прославят | StandartNews.com

Трети март е не само време за празнуване, но и ден, в който обръщаме поглед навътре към себе си като народ и като общество. С този поглед "навътре" виждаме плеада наши общественици, спортисти, музиканти, изобретатели, учени и хора с каузи, които променят и до днес живота ни. Такива хора са за пример. "Стандарт" избра да представи десет от тези наши сънародници, които не просто прославят България по света, но и ни карат да се гордеем, че носим една кръв. 

1. Виртуозът Васко Василев

Васко Василев чества юбилей на сцената в София - Арт зона - БНР Новини

Вероятно няма българин, който не изпитва гордост, когато стане въпрос за световноизвестния наш цигулар Васко Василев. Той става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера - Лондон през 1994 г. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавал е в Лондон и Валенсия. Излизал е на една сцена със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго. Свири с цигулка „Амати“ на около 305 г., като в света има само десет такива. През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев. При получаването на отличието  Василев казва: „Аз имам много други награди, но за мен наградата „Кирил и Методий“ е най-хубавата, защото е българска“.

2. Математикът проф. Николай Витанов 

Проф. Николай Витанов: 30% от хората със симптоми не са регистрирани в  официалната статистика - Здраве - БНР Новини

Професор Николай Витанов може да ви е познат  от брифингите за пандемията през 2020 г., но той е изтъкнат математик и физик. Професор, доктор на математическите науки (ВАК), доктор на естествените на науки (университет Байройт, Бавария, Германия), доктор по физика (ВАК). Николай К. Витанов е удостоен с Първа награда на Съюза на учените в България за най-добри научни постижения през 2007 и 2017 г. През 2021 г. е избран за най-любим български учен в първото издание на поредицата „Любимците на България“ на БНТ. Той е и сред 52-мата учени от БАН, които са сред най-добрите в света, според класацията на Станфордския университет.

3. Артистът Христо Явашев 

IN MEMORIAM! Издъхна Христо Явашев - Кристо

Христо Явашев, известен като Кристо, е американски скулптор, художник и авангардист от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. През годините в България много се спекулира на тема защо Христо не говори на български. На пресконференция в Ню Йорк, когато френски журналист задава въпрос на френски към Жан-Клод, Христо заявява: „Аз съм българин, Жан-Клод е французойка, но Ню Йорк е нашето място и ние сме взели решение да говорим само на английски, което е широко известно, и няма да отговаряме на родните си езици“. Друг журналист споделя, че когато го заговорил на български, Кристо го прекъснал с думите, че не е редно, тъй като Жан-Клод не разбира този език. Същевременно при работа с българи по проекти той говори на родния им език.

4. Изобретателят Асен Йорданов

Той е български изобретател, инженер и авиатор. Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има принос в развитието на американската авиация. „Йорданов залив“ на Земя Греъм в Антарктида е кръстен на негово име. По време на Балканската война, едва 16-годишен, Асен заминава за фронта като доброволец и постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград. Там той продължава да работи върху конструирането на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов-1“), който завършва през лятото на 1915 г. През 50-те години на XX в. Йорданов работи в САЩ върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница, а също и върху апарата Джордафон – предтеча на днешния телефонен секретар, който дава и възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си.

5. Писателката Юлия Кръстева

Световноизвестният философ Юлия Кръстева е била агент на ДС - NOVA

Юлия Кръстева е френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, философ, както и видна феминистка. Работата й заема изключително важно място в постструктуралната мисъл и литературната критика. Тя е и известна писателка, като част от романите й имат за тема България и Балканите. През декември 2004 г. в норвежкия град Берн става първата носителка на новоучредената международна награда в памет на Лудвиг Холберг, норвежко-датски писател, за принос в граничните области между език, култура и литература, както и към теорията на феминизма. Доктор хонорис кауза е на Харвардския университет в САЩ.

6. Инженерът Петър Петров

Петър Петров – един български инженер, превърнал се в световен символ на  иновациите | Инженерният портал на България

Петър Петров е български инженер, завършил в Германия. Живее в чужбина след дипломирането си и взема участие в различни проекти. Установява се в Хънтсвил, Алабама, в САЩ, участва в космически и военни проекти и става известен като американски изобретател. През 1963 г. взима участие в проекта на нова ракета към Сатурн за програмата „Аполо“ на НАСА, финансирана от „Боинг“ и „Нортроп“. Считан е за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, както и множество други апарати и авторски методи. Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

7. Физикът Георги Наджаков

Георги Наджаков е дядото на ксерокса

Георги Стефанов Наджаков е изтъкнат български физик, талантлив преподавател, активен обществен деец, автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото. Създател е на Физическия институт при Българската академия на науките и дългогодишен негов директор. Днес Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име. Признато му е откритието на фотоелектретите, което представлява откритие № 1 на български учен. То е патентовано в Института за изобретения и рационализации (ИНРА), тогавашното българско патентно ведомство. През 1957 г. ИНРА продава патента на Британското кралско патентно дружество за 10 000 паунда. Има приноси към развитието на лазерните технологии, както и на технологията за производство на чисти силициеви кристали.

8. Пилотът Райна Касабова

Знаят ли чужденците, че първата жена, участвала в боен полет е … българка? -

Райна Василева Каса̀бова е българска милосърдна сестра и първата жена в света, участвала в боен полет. По време на Балканската война служи като доброволка-самарянка в Първа полева подвижна болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. лети като пилот наблюдател със самолет „Воазен“ над Одрин с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета тя хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. Почива в София на 25 май 1969 г.

9. Изследователят проф. Димитър Чернев

Проф. Чернев - българинът от Марс - e-vestnik.bg

Димитър Иванов Чернев е български учен (БАН), американски професор, изобретател. През 50-те години на XX в. Пристига в САЩ и намира работа в телевизионната компания CBS. Работи в Стамфорд, Кънетикът, при бъдещия нобелов лауреат д-р Денис Габор в лаборатория за изследване и внедряване на технологии в звукозаписа, радиовълните и видеоизображението. Заедно с англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке създава магнетофонната компакт-касета, която им донася голяма популярност. Изобретява катодната тръба (кинескопа), системата за запис и пренос на оптичен образ с дължина на вълната 3/10 от микрона. Има над 60 патента, регистрирани в САЩ, Европа, Япония, Австралия. Вече на възраст, възстановява българското си гражданство (2010). Сътрудничи с български учени, участва в български научни прояви и проекти. Той е почетен заместник-председател на Института по приложна минерология към БАН. Умира на 5 септември 2012 г. в Бостън, САЩ.

10. Певицата Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Младите са готови на всякакви жертви в името на  изкуството - Личности - БНР Новини

Райна Кабаиванска е българска оперна певица, работила дълги години в Италия, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай