Българин постави световен рекорд за най-млад океански гребец

Това се случи по време на първата океанска гребна експедиция за България, осъществена от Максим и Стефан Иванови

Българин постави световен рекорд за най-млад океански гребец | StandartNews.com

Ученикът Максим Иванов от ЧСУ „Свети Георги“ в София и баща му Стефан Иванов, български финансист и предприемач, поставиха световен рекорд и станаха пионери в няколко категории, след като прекосиха Атлантическия океан с изработената от тях лодка NEVEREST. В средата на юни двамата българи отплаваха от Португалия и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос в 19:00 ч. българско време на 6 октомври (видео от пристигането на Максим и Стефан в Барбадос можете да видите тук).

Максим постави световен рекорд за най-млад гребец в света, прекосил успешно океан. Когато пътешествието започва на 14 юни 2020 г., ученикът е едва на 16 години и 293 дни.

NEVEREST пък стана първата в света океанска гребна лодка, която прекосява Атлантика от изток на запад в сезона на ураганите.

Друго значимо постижение е, че с това плаване Стефан и Максим успяха да реализират и първата океанска гребна експедиция за България. Двамата ентусиасти изминават 4444 морски мили (8230 км) с лодка, изработена от фибростъкло от самите тях в гаража им. Плавателният съд е задвижван само с две гребла и е без платна и двигател.

По време на експедицията бащата и синът трябва да се преборят с четири тропически бури и с урагана Теди. Заради силните вълни, течения и ветрове гребците прекарват няколко дни на морска котва, докато обстановката се нормализира. Пътуването на Максим и Стефан съвпада със сезона на ураганите, който тази година е с 40% по-активен от обичайното. По време на 105-те дни в океана българите правят само една спирка от 9 дни в Лансароте (Канарски острови), за да ремонтират автопилотната система и течове в няколко складови помещения на лодката.

Експедицията на Максим и Стефан премина и под знака на специална кауза за стимулиране на донорството. Гребците застанаха зад кампанията на Министерството на здравеопазването ДА! ЗА ЖИВОТ!, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си. Двамата пътешественици имат нови идеи как да подпомогнат допълнително каузата, които са се родили именно по време на експедицията.

„Експедицията в Атлантическия океан беше уникално и незабравимо преживяване за мен. Сбъднах една своя мечта и разбрах, че дори и най-невъзможните цели се постигат с постоянство и внимателно планиране“, споделя Максим, който отпразнува 17-ия си рожден ден в океана на борда на лодката NEVEREST.

„Преживяхме безброй моменти на удоволствие и удовлетворение и научихме безценни уроци, докато строяхме лодката, но най-вече по време на самото океанско плаване. Убедихме се за пореден път, че човек израства изключително много, когато е извън зоната си на комфорт“, коментира Стефан.

Повече за лодката NEVEREST и невероятните приключения по време на пътешествието на двамата българи можете да научите във Facebook и Instagram (NEVEREST OCEAN ROW).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай