Благоевград за пример! Първата община,подслонила бежанци от Украйна

По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските съветници одобриха предоставянето на свободни социални жилища

Благоевград за пример! Първата община,подслонила бежанци от Украйна | StandartNews.com

По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските съветници одобриха предоставянето на свободни социални жилища в квартал „Освобождение“ на бежанци от военния конфликт в Украйна.

По време на заседание на Общински съвет, кметът Стоянов категорично заяви, че настаняването на украински граждани няма да ограничи възможностите за социално-икономическа интеграция на целевите групи по проекта, по който са изградени трите сгради.

„Община Благоевград няма да върне нито един наш съгражданин, който отговаря на критериите за настаняване. В същото време обаче трябва да действаме своевременно и адекватно, за да помогнем на хора, пострадали от войната в Украйна. Не се страхувайте да бъдете първи! Напротив – гордейте се! Нека се превърнем в добрия пример за България, и не само!“, призова кметът Стоянов по време на дискусията по повод направеното предложение в ОбС.

Той поясни, че Община Благоевград работи активно в посока съдействие на украинските граждани, пристигнали в Благоевград, за интегрирането им към местната общност.

„Преди всичко трябва да бъдем хора. Не трябва да забравяме, че войната има много лица. Има наши съграждани, които живеят в Русия, Украйна. Вчера разговарях с родители на момиче, студент в Санкт Петербург. Заради наложените санкции, те не могат да изпратят финансови средства на детето си по банков път. Това, което ще предприема незабавно е да сигнализирам Министерство на външните работи, но докато бъде разрешен проблемът, това момиче се нуждае от помощта на хората там. Затова става дума – трябва да бъдем толерантни и да си съдействаме кой с каквото може“, коментира още кметът Стоянов.

Към момента Община Благоевград разполага със 141 броя свободи социални жилища в квартал „Освобождение“. 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни, като част от всички тях са пригодени и за хора в неравностойно положение.

В края на месец февруари Община Благоевград създаде и Координационен център в помощ на засегнатите от размириците в Украйна. В него са завили участие доброволци, с готовност да оказват съдействие чрез различни механизми (превоз на нуждаещи се, превод на и от украински език и др.).

Съвместно с БЧК бе отворен и пункт за продукти и вещи от първа необходимост.

Той е ситуиран в офиса на БЧК, който се намира на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай