Понеделник,

Автоинструкторите излизат на протест

От: Стандарт -
Автоинструкторите излизат на протест
A
A
A

Искат отмяна на новата система за контрол на обучението

Автоинструктори излизат на протест с основно искане да бъде отменена наредбата на министъра, която въвежда нова система за контрол на обучението водачите и увеличава броя на часовете за подготовка. Очаква се на обяд, около 1000 учебни автомобила да блокират движението в центъра на София, по бул. "Цар Освободител". Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях, това прикрива корупционна схема.

Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти.

Протестиращите ще бъдат приети от министъра на образованието Красимир Вълчев. Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз съобщи за БНР, че протестиращите имат планирана среща и с министъра на транспорта Росен Желязков и се надяват това да стане по време на протеста.

В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Малковски коментира, че с наредбата се вмъкват предпоставки за корупция в обучението. „Ние не сме против контрола, но контрол трябва да има върху качеството на обучението, а не толкова върху обема часове“, каза той и добави, че това не може да стане, ако не се промени цялата система.

„Ние трябва да отидем към Министерството на образованието, където са методиките на обучение, където са модулите, учебните програми, там да бъде контролът. А ние в момента сме към Министерството на транспорта, което е абсолютен абсурд“, коментира Стефан Малковски.

Според него досегашният брой часове – 31, е достатъчен, тъй 50-60 % от курсистите вземат книжка от първия път. По-голямата част от останалите издържат изпита от втори или трети път, съответно – с 35 и 39 часа. Под 5 % от курсистите се нуждаят от допълнителни часове, изтъкна Малковски и добави, че е безсмислено броят на часовете за обучение да се увеличава нормативно, тъй като и сега всеки курсист може да вземе толкова часове, колкото смята, че са му необходими.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички