Автобусът закъснява? Ето кога ви дължат храна и напитки

Важно е да знаем правата си

Автобусът закъснява? Ето кога ви дължат храна и напитки | StandartNews.com

В сезона на летните отпуски сме, когато мнозина пътуват с автобус до морето или различни атрактивни дестинации в чужбина. Какви права имаме, ако автобусът закъсняма, има дублирани места или няма климатик?

Съгласно европейския регламент за автомобилните превози, пътниците имат своите права в случай на отменено или забавено тръгване. Важно уточнение е, че това важи за пътуване, което е на дълго разстояние - над 250 км, като няма значение дали то се осъществява на територията на една, или на няколко държави, обясни Габриела Руменова от уебплатформата "Ние потребителите", цитирана от БНР.

По нейни думи, ако  пътуването по редовна автобусна линия е отменено или има закъснение, автобусната компания или операторът на автогарата трябва да информират за това възможно най-скоро, но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание, пътниците.

 

При курс от над 3 часа, който закъснява 2 часа при идването си имате право на храна, вода, закуски, настаняване, като настаняването на нощувката трябва да е на максиманла стойност 80 евро.

"Ако автобусът бъде отменен поради дублиране на места или някакви други оперативни причини, компанията трябва да предложи на пътуващите да изберат между възстановяване на стойността на билета и, когато е необходимо, безплатно връщане до първоначалната точка на заминаване при първа възможност, или пък продължаване на пътуването, или пренасочване до тяхната крайна дестинация, но при сравними условия и при първа възможност, при това без допълнително заплащане", обясни Габриела Руменова.

Малко по-сложен обаче е въпросът, ако не сме доволни от качеството на получената услуга - например климатикът в превозното средство не работи или липсват обезопасителни колани. Причината е, че европейският регламент не урежда подобни казуси, посочи Габриела Руменова. В тези случаи пътниците следва първо да се обърнат към собственика на компанията и да сигнализират за проблема, е нейният съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай