Ана дарява усмивки на различните деца

Млада майка събира средства с фотоизложби

Ана дарява усмивки на различните деца | StandartNews.com
  • Млада майка събира средства с фотоизложби

Деца в инвалидни колички? Всички проявяваме съчувствие към тях, ако става дума за събиране на средства за лекарства или лечение. И някак си забравяме, че тези деца трябва да играят, да бъдат на въздух и да се чувстват пълноценно. Че е добре да общуват с връстниците си и на лицата им поне отвреме-навреме да има усмивка.

  • Искам да покажа, че малчуганите с увреждания не са тъжни, а щастливи, казва авторката на проекта


Една майка на две деца, които са напълно здрави, решава да промени детските площадки, така че малчуганите със специфични проблеми да могат да си играят пълноценно и да общуват с връстниците си.
Първоначалната идея на Ана Йончева е да постави люлки на няколко места, като опита да набере средства за тях чрез поредица от фотоизложби. Регистрира се във Фейсбук - групите на подобни родители, въпреки че се притеснява дали те няма да приемат идеята й на нож. Въпреки това скоро

получава десетки подкрепящи публикации
от майки, които са съгласни децата им да бъдат снимани за подобна изложба, стига със събраните средства да се промени средата им.
"Аз не се обвързвам с нито една партия или НПО, нито със "Системата ни убива". Целта ни не е да показваме тъжни деца, а да покажем тези малчугани усмихнати. А по този начин другите деца ще намерят начин да общуват с тях", разказва Ана. В началото дори не могла да намери производител на люлката, но след това открила човек със сходни разбирания, който и друг път е майсторил съоръжения за деца с увреждания.
Единствената люлка, която първоначално е искала да постави, вече се е мултиплицирала в 12 съоръжения, които да бъдат поставени на детските площадки. Въпреки че първоначално имало обструкции от чиновници - един от тях дори й казал "Не ги слагайте тези люлки по детските площадки, може да си я сложите в задния двор". "Изуми ме, че може да има такъв цинизъм. Той буквално ми препоръча да не слагам люлките на детските площадки, защото там щели да гледат тези деца като полезни изкопаеми", разказва авторката на идеята.
"В София поставянето на такива люлки е по-сложно, защото "Зелени системи" към общината трябва да решат къде да бъдат поставени. В малките населени места е по-лесно. Слави Трифонов още миналата година закупи една такава люлка, която бе поставена в Плевен, а след това закупи още една, която предстои да бъде инсталирана в друг град, допълва тя. На откриването на последната изложба

за два часа са събрани 1951 лева
и 100 евро. В момента наличността по сметката е малко над 8600 лева.
"Различните" деца на България" е фотопроект, изцяло личен, създаден от мен като майка на две деца без увреждания, която се сблъска с нетърпимостта, най-вече на другите родители към "различните" деца на детската площадка. "Стартирах проекта в началото на месец март 2019 след неприятна за мен случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря ми се опита да я убеди да НЕ играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че болна и заразна. Тогава реших, че мога да снимам всички онези деца, които обществото приема за "различни" и да ги показвам, за да свикнат останалите с тяхното присъствие. И да се научат да не ги игнориратЕ Все още не подозирах колко много приятели ще намеря и колко вдъхновяващи истории ще науча! Първоначалната ми идея беше, чрез социалните мрежи да популяризирам усмивките и нормалността на тези деца, защото няма нищо по-нормално от това на детската площадка всички да играят заедно", сподели Ана.
За мое щастие родителите, които също приемат това за нормално, се оказаха изключително много и проектът доби голяма популярност. Започнах да организирам срещи, на които децата със специфични потребности се запознаваха със свои връстници, общуваха и играеха. При тези срещи обаче стана ясно, че на детските площадки няма съоръжения, пригодени за деца в инвалидни колички. Това беше причината в началото на месец август да стартирам

кампанията "Да играем ЗАЕДНО"
Целта й бе закупуването на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички, чиято цена е 4500 лв. Това включва изработка на съоръжението, сертифициране и монтаж. Само за два месеца - в края на септември, сумата беше събрана и на 19.10.2019 г. монтирахме първата такава люлка в България в гр. София, парк "Света Троица.
На 17.12.2019г. в Национален музей "Земята и хората" се състоя и втората изложба с фотографии на участници в проекта. Те са запечатали щастието на деца с детска церебрална парализа, с аутизъм, със Синдром на Даун, с умствена изостаналостЕ голяма част от тях все още невидими за обществото. Опитала съм се да ги покажа от другата страна - предизвикващи не съчувствие, а усмивки и благодарност, че могат да научат всички останали деца на съпричастност, разказва Йончева. В момента фотоизложбата върви и в Чикаго, като Ана споделя, че среща огромна подкрепа от българите, живеещи там.
"В началото, когато исках да направя тази кампания, се регистрирах през ХелпКарма. Казаха ми, че ще удържат такса от 5,9 на сто от всяко дарение и аз склоних, защото не виждах друг начин, въпреки че си представях как една пенсионирана учителка дарява 20 лева и значителна част от тях отиват за издръжката на фондацията. Повтарях си, че тя все пак трябва да си издържа, и в същото време търсех други варианти. Следващата организация, с която работя и в момента, не взема пари за това. Набирателната сметка, в която постъпват средствата, е изцяло отделна и всички постъпили пари отиват за нуждите на децата", разказва Ана. В момента се събират и пари за въртележка, която трябва да бъде поставена в парк "Възраждане".
Тя вече планира и ново начинание, чрез което "различните" и "нормалните" деца да могат да се срещнат. Това ще стане чрез друг проект, като децата в инвалидни колички ще

могат да влизат в така наречения "час на класа"
и да общуват там с връстници и приятели. "Така всички ще научат по нещо повече един за друг и ще изпитат способност за съпреживяване", разказва Ана Йончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай