АБВ дава стабилност на кабинета, но няма да се ангажира с абсурди

АБВ дава стабилност на кабинета, но няма да се ангажира с абсурди  | StandartNews.com

Румен Петков, зам.-председател на АБВ

- Г-н Петков, наистина ли АБВ възнамерява да излезе от управлението?
- Има три неща, които смущават. Първо, предложения на министър Калфин, тясно свързани със социалната политика, бяха подминати от управляващото мнозинство, а впоследствие приети от пленарна зала по предложение на опозицията (увеличението в помощта за деца с увреждания - б.р.). Това не е нормално политическо поведение. Второ, продължава тази политика на мандатоносителя ГЕРБ на самодостатъчност и усещане, че всичко, което искат, могат да го реализират чрез плаващи мнозинства, което е неприемливо от гледна точка на стабилността на институциите. И трето, предложенията за изменение на Изборния кодекс като начин на мислене са покушение срещу демокрацията - свиването на кампанията до 21 дни, забраняването на местните коалиции, задължително гласуване с изваждане от списъците на неучаствалите - това са абсурди, с които АБВ няма как да се ангажира. И ние много се надяваме, че в ГЕРБ разумът ще надделее. Няма да спрем да повтаряме, че в последната една година АБВ формира стабилността на коалицията, формира политиките, които се реализират. Надали някой ще отрече, че другаде освен в социалната сфера реформи не са направени. И това е показател за мощта на вицепремиера Калфин и нашата парламентарна група с десетките законодателни идеи, които имаме. Ще ви дам пример - решението за приватизация на "Кинтекс", ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък беше спряно благодарение на АБВ. Защо беше необходимо да се удря военнопромишленият комплекс, когато предприятията вървят напред - "Кинтекс" възстановява свои стари пазари, а ВМЗ разкрива работни места? Това са абсурди, които не могат да бъдат възприети. Нашият депутат Кирил Цочев проведе специална среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски, т.е. действаме по легитимен начин в името на стабилността и доброто управление. АБВ е стабилен и предсказуем партньор и предложенията, които правим, са коректни и изцяло отговарят на националния интерес. Друг е въпросът, че това не среща разбиране от другите. Какво означава да тръгнеш да избираш един орган и да спреш процедурата, само защото някой една сутрин е открил, че тя не отговаря на разбиранията му. Визирам случилото се с КЗК. Това е непоследователност или слугуване на някого. Мандатът на тази комисия е изтекъл преди повече от година и тя не е подменена. Спонтанно възниква въпросът дали пък мандатоносителят не държи този състав, за да изпълнява определени политически поръчки?
- Т.е. изборното законодателство е само повод, а истинската причина са натрупани огорчения?
- Изборното законодателство прелива чашата, защото с такъв начин на мислене АБВ няма как да съжителства. Компромиси с демократични ценности не може да има.
- Не за първи път заплашвате да напуснете коалицията. Обикновено заканите ви се посрещат с радост от Реформаторския блок, откъдето ви приканват да побързате.
- Ще би бъда задължен, ако ми обясните какво е това Реформаторски блок. Това са една шайка безбъдници, които нямат вчера и нямат утре.
- И нямат място в правителството?
- В правителството кани мандатоносителят. Той е преценил, че тази изтънчена група мислители са му необходими - добре. Ние искаме стабилност на държавата и това бе основният мотив да се включим в правителството. Каква стабилност предлага РБ - половината в опозиция, а две трети от членовете им в кабинета?!
- От БСП отказват да излъчите общ кандидат за президент заради участието ви в кабинета?
- След като за тях е неприемлив немският модел на стабилно управление, а в половин Европа е така, това е техен избор. Не можем да им диктуваме какво да бъде тяхното поведение.
- Водите ли вече преговори с ВМРО и Народен съюз за общ кандидат за президент?
- Анонсът бе направен от Георги Първанов на конгреса на ВМРО, но с тях и колегите от Народен съюз, ЗС "Александър Стамболийски", социалдемократите, "Гергьовден", ГОРД вече направихме два президентски дебата, а целта е да дадем възможност на българските граждани да направят максимално информиран избор и да очертаят какви са очакванията им от бъдещата президентска двойка. Там прозвучаха немалко близки тези, работим заедно и в НС, без да веем байраци.
- Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов ви обвини в шизофрения - каните ги за общ президент, пък не им подкрепяте предложенията в Изборния кодекс.
- Не бих си позволил да коментирам г-н Симеонов. Не е трудно човек да излъчва омраза и да опростачва политическия ефир. Шизофренията е чужда на АБВ.

- Какъв знак е присъствието ви на националната конференция на ДПС?
- Не мисля, че трябва да бъдат търсени някакви знаци. Ние трябва да се отнасяме сериозно един към друг, политическите ни различия не бива да вредят на диалога. Лесно е да излъчваме омраза и отрицание, трудно е да носим отговорност. През последните години свикнахме да възприемаме етническият модел като даденост, но без хора като Денчо Бояджиев и Хасан Адемов, Красимир Мирев и Рамадан Аталай и много други той нямаше как да бъде постигнат. Трябва да признаем, че имаше заплаха в България да се развие косовски сценарий.
- Защо искате разсекретяване на разговора между Росен Плевнелиев и украинския президент Петро Порошенко?
- Въпросът ни е дали е вярно твърдението на Порошенко за евентуално създаване на съвместна румънско-българо-украинска военна бригада. Ако е вярно, това означава, че българският президент без мандат е водил преговори за включване на България в нов военен блок, не е трудно да се досети човек срещу кого. Като държава трябва да си дадем сметка в колко военни формати ще участваме, как ги обезпечаваме - човешки и финансово. Ако е воден такъв разговор, това е повод за импийчмънт, защото без позиция на НС и специализираните звена подобни преговори не отговорят на националния интерес и на стратегическото бъдеще на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай