450 хил. здравнонеосигурени не могат да си плащат вноските

НЗОК ще влезе в 2014 г. със 130 милиона лева дефицит

450 хил. здравнонеосигурени не могат да си плащат вноските | StandartNews.com

София. "Два милиона души не са здравноосигурени. Около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноските", каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова на пресконференция.

„Процентът на вноската е 8%. Осъществихме контрол: 720 пациенти от 12 каси са анкетирани – защо не са употребени дадените направления. 45.5% са отговорили, че нямат средства да пътуват до болничното заведение, 13.5% - нямат близък да ги придружи, 6.5% - самото лице се грижи за болен член от семейството и не може да се грижи за себе си, други – незаинтересованост 5.5%; прекъснати здравноосигурителни права на пациента; потърсили са консултации от специалист, който не работи с НЗОК; и други разнопосочни причини. Тревожен е процентът от 45.5%", посочи д-р Тодорова.

„Поисках от дирекция „Бюджет" да бъдат изпратени всички пациенти, които са постъпвали неколкократно, в рамките на първите 6 месеца. Има единични случаи, в които пациентът е влизал 12 и 13 пъти. Това значи, че пациентът е влизал 2 пъти на месец. Това са доста тежко болни пациенти", каза още д-р Тодорова.

„Направих още една справка. Тъй като няма подписан НРД, обемите и цените са приети с постановление на Министерски съвет. Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. НЗОК или спира надлимитните дейности и болниците започват да трупат дългове, или Касата плаща и разчита на оперативния резерв в края на годината", допълни д-р Тодорова.

"130 милиона лева не стигат на НЗОК. Това е дефицитът, с който НЗОК ще влезе в 2014 година", заяви още Тодорова.

"По сметката на Касата има 108 млн. лв., които не могат да се разблокират. Нещата са изключително тревожни. Не спим спокойно, дори не спим – говоря за себе си - защото вижте цифрите какво показват. НЗОК отговаря за онези 5.5 млн., които все пак се осигуряват. Трябва да се отнасяме по еднакъв начин към всички, които въпреки лишенията, все пак се осигуряват", каза още д-р Тодорова.

„Пациентите се приемат в болница многократно, по усложненията на диабета. Изводи – или пациентите не се наблюдават в извънболничната помощ, или - достатъчно ли е ангажиран пациентът със собственото си здраве? Ще направя всичко възможно, да осигуря една бройка лица, на които да прегледам тефтерчетата - как си следят кръвната захар. Нарочно взех диабета. Касата е осигурила 100% лечението. Каква е причината пациентът да не се лекува", посочи д-р Тодорова.
С „Медицински одит", НЗОК ще прави съвместни проверки, защото могат да проверяват качеството.

"Има опасност НЗОК да се превърне в платец на болници и лекарства, и извънболничната помощ да изостава", допълни Румяна Тодорова. Д-р Тодорова представи данни за изхарчените средства от бюджета на НЗОК по две направления – медицински изделия и лекарствени продукти:

Медицински изделия през последните 4 години – от 76.7 млн. лв. през 2010 година, очакваните за 2013 година са 95 млн. лв. Лекарствени продукти, в това число и онкопрепарати, които от 2012 година започват да се изплащат от НЗОК – от 348 млн. лв. през 2010 година отиват на 716 млн. лв. в края на 2013 година. От 17% скачат на 26%.

„Има опасност НЗОК да се превърне в платец на болници и лекарства и извънболничната помощ изостава. Няма друга европейска държава, която да слага акцент по този начин и финансовата тежест да бъде в тези два сектора. Навсякъде акцентът е в извънболничната помощ", обясни д-р Тодорова.

„Проверени са 12 каси, където процентът на неусвояване е значителен. За първото тримесечие средният процент на неусвояване на направлението за консултация със специалист е 5.12%. В тези 12 каси, са раздадени 1.081 млн. от тези направления, а не са усвоени 55 хил. от тях. При високоспециализираните медицински дейности не са усвоени 5.5% - от раздадените близо 90 хил. направления, близо 5 хил. не а усвоени. И от бланка 4 - изследванията – процентът е 10.5% неусвоени. Раздадени са направления за 10.2 млн. лв. и около 1 млн. лв. не са усвоени. Отговорността е двустранна – на лекаря, който дава направлението, и на пациента, който не го е усвоил. За НЗОК като финансова институция това е добре – не са усвоени, не са платени. Само че това са едни документи, зад които стоят консултации на болни, и НЗОК не може да ги даде на друг, защото те са изхвърлени в кофата", обясни д-р Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай