40% са в депресия в дните след отпуск

40% са в депресия в дните след отпуск | StandartNews.com

По-добре се върнете на работа в сряда, а не в понеделник

- Вече сме в края на отпускарския сезон, склонни ли са хората към депресии след края на отпуската?

- Да, оказва се, че колкото и парадоксално на пръв поглед да звучи, вместо очаквана бодрост, работоспособност най-малко 2-3 дни след отпуската хората започват да се оплакват от главоболие, раздразнение, апатия. Започват да се притесняват от това колко много работа им се е натрупала през времето на отсъствие, мислят дали ще се справят, изпитват безпокойство и потиснатост. Именно това са признаците на състоянието, което психолозите наричат "депресия след отпуската". Като статистика се смята, че около 40% от хората са склонни в първите работни дни да преживяват такава депресия.

- Кое най-често предизвиква депресия?
- Много са факторите, но се оказва, че не толкова дните след отпуската, колкото неправилно планираната и преживяна почивка са причина за депресивни състояния. По мнение на психолозите най-важният фактор за правилна почивка е дали сме отделили достатъчно време за почивка, тъй като се смята, че минимумът на отпуската е 2 седмици. Хубаво е първата седмица да премине в адаптиране към новите условия, смяна на дневния режим, на климата, ако има такава смяна и други условия. Втората седмица е истинската почивка, през която човек трябва напълно да успее да превключи, да забрави за работното място, за служебните задължения и задачи. Идеалният вариант, според специалистите, е да има още една седмица, през която плавно да се върнем към предишните си условия на живот. У нас платената работна отпуска е в рамките на 4 седмици, което е предостатъчно, според психолозите, да се организира една добра почивка. Друг важен фактор е дали почивката е била активна - дали човек е спортувал, пътувал или почивката е била отделена за други домашни задачи, тоест не е успял да почива активно. Рисков фактор е почивката с компания, тъй като тогава човек се съобразява с желанията на други хора, прави компромиси и не взима сам решенията как да прекарва времето си.

- Освен лошото настроение, в какво се изразява депресивното състояние?
- Липса на концентрация, напрежение, нежелание за работа. Психолозите казват, че в основата на това недоволство стои и отношението към работата. Хората, които истински обичат работата си и се връщат с желание след почивката, много бързо се адаптират отново в работна среда. Тези, които имат негативно отношение към професията си, много по-трудно се адаптират наново.

- Какво бихте посъветвали завърналите се от отпуск?
- Хубаво е през първия работен ден да се работи само през половината от задължителните часове, което невинаги е възможно. Има един малък трик - да започнем работа не в понеделник, а в сряда. По този начин първата ни работна седмица ще бъде малко по-кратка. Другите трикове за справяне с депресията след отпуската са свързани с хранителния режим. Има храни, които понижават нивото на стрес - шоколад, банани, скумрия, сьомга, бадеми, зехтин. Това са храни, богати на полезните Омега-3 мастни киселини. Освен това лекарите съветват да се възползваме от слънцето, като го наричат "безплатния антидепресант". Хубаво е да се правят разходки на открито, физически упражнения и да не забравяме планирането на съботно-неделните почивни дни, който са важни.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай