3 000 хлапета на изпит за таланти

Малчугани впечатляват света с чипровски килими от шума

3 000 хлапета на изпит за таланти | StandartNews.com

Чипровци. Красотата на чипровските килими не веднъж е впечатлявала света. Тяхната пъстрота и колорит и до днес предизвикват възхищението на чужденците и ни кара да се гордеем с традициите си. Не по-малко красиви са килимите от шума, които правят малчуганите от школата на Сдружение "Духовно огледало". Те станаха известни с красивите икони и кукли от шума, с които покориха Европа.

Децата от Чипровци изваждат основните елементи от чипровския килим и ги тъкат. Малчуганите от Куртово Конаре пък ги правят от царевична шума, а хлапетата от школата Арт-център „Видима" в гр. Севлиево ги намират във фолклорните костюми на българките от различни региони и ги рисуват.

„Духовно огледало" е организация, която има вече 18 години опит в работата си с деца. Екипът се сътрудничи с ръководството на много детски градини, с помощта на които създава програми за хлапетата. Основната цел е да ги вдъхновява, подпомага и създава условия за развитие на талантите им, които се оказват много и най-различни. Произведенията на дечурлигата, за които не би било преувеличено да се нарекат шедьоври, са представяни както у нас, така и в чужбина. "Целта на школите, които аз и моят екип изграждаме, е да съхрани в България ценните занаяти, които освен да доставят удоволствие на децата, да ги образоват и възпитават. И мисля, че стъпка по стъпка успяваме, защото когато децата се занимават с изкуство от ранна детска възраст, развиват чувството за хармония, а то остава за цял живот.", споделя пред "Стандарт" г-жа Татяна Костадинова, председател на общественото дружество. Според нея, за да бъде пълноценна, ползотворна, успешна и достатъчно ефективна работата с хлапетата, в школите трябва да има не повече от 15 деца. Това, от своя страна, дава възможност на учителите им да намерят индивидуален подход с всяко едно от тях. Конкурсът за таланти се обявява в началото на годината, а интересът е изключително голям - участват между 2500 и 3000 малчугани. Изявата им може да бъде свързана с литература, изобразително изкуство, музика, танци, компютърна графика, дори фотография. През април класират децата по школи, след което ги разделят в няколко групи и ги представят по различни форуми, които "Духовно огледало" организира.

Постиженията на даровитите малчугани впечатляват с изкусността си далеч не само българската публика. Прецизната им работа е изложена и оценена дори във Виена, където за първи път дебютират и уникалните кукли от шума.

"Докато децата изработваха иконите от царевична шума, преподавателите им четяха извадки от Библията. Вдъхновени те пресъздадоха Тайната вечеря, Св. Георги, убиващ змея и Св. Богородица с новородения Христос.", разказва г-жа Костадинова. Невероятният труд и безспорен талант на малчуганите от Куртово Конаре е представен в централния офис на ЮНЕСКО в Париж. Изявите и участията не спират до тук. Галерията от детското майсторство се пренася в Италия - в Парма и Пиаченца. Творбите са излагани и в Археологическия музей е Созопол, а в края на септември тази година мъниците са взели активно участие в празниците на стария Пловдив.

Екипът и приятелите на "Духовно огледало" тази година ще се работят под надслова „Да бъде светлина". Основните мотиви, въху които ще съсредоточат своята дейност са свързани с българското народно творчество и скритите символи на вярата, любовта, хармонията и красота в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай