24 май между словото и компроматите

24 май между словото и компроматите | StandartNews.com

Денят преди вота може да омаскари празника на буквите

Новият Изборен кодекс също изрично забранява агитацията на 24 май, но мнозина смятат, че ембаргото върху партийната пропаганда не си струва усилията след случката от 11 май 2013 г. И до днес "Костинбродската афера" си остава тъмна мистерия - същият ден прокуратурата обяви, че са подготвени за изнасяне 350 000 бюлетини и съществува организирана група, която се готви да фалшифицира изборите. В крайна сметка не бяха събрани доказателства, годни за съд, а от всичките бомбастични твърдения на политици и държавни обвинители чиновническото нехайство остана единственото преследвано престъпление. Кьорфишекът "Костинброд" даде повод на всички опозиционни партии и медии да тръбят през целия ден за размисъл за "държавния преврат" и "грабежа на вота", подготвян от ГЕРБ. Изборният ден

премина в обстановка на паника и истерия

а партията на Бойко Борисов поиска касиране на изборите заради провежданата агитация в забранения за политиканстване ден.

С решение номер 5 от 9 юли 2013 г. Конституционният съд отхвърли жалбата на ГЕРБ и отрече да е водена незаконна агитация. Съдът прие посочената в кодекса дефиниция: "Агитация е призив за подкрепа на определено лице, партия или коалиция". Същото определение бе пренесено и в допълнителните разпоредби на сегашния Изборен кодекс. Като теглим чертата от записаното в кодекса и решението на Конституционния съд, излиза, че на 24 май единствено подлежи на санкции положителната реклама и призивите за кого да гласуваме. Компроматите и черният ПР, оплюванията и проклятията не представляват агитация по смисъла на закона.

Тази особеност може да превърне празника на словото в мрачна вакханалия, тъй като изнервените предизборни щабове получават възможност за последни удари с информационни "мръсни бомби" по противника, при това напълно легално.
По традиция 24 май е ден за високопарни речи, ученически маршове и възрожденски песни и оскверняването му с долнопробна политическа пропаганда и непредвидими машинации е

най-тъжната участ, която може да го постигне

Св. Климент Охридски в Житието на Константин-Кирил отбелязва, че Господ е направил благодеяние на българския народ чрез провождането на праведни мъже и учители. "Това Господ стори и в наше време, като ни издигна такъв учител, който просвети нашето племе, което поради слабост или по-право поради дяволска измама си беше помрачило разума и не искаше да ходи в светлината на божиите заповеди".

Днес, дванайсет века по-късно, констатацията на свети Климент за "помрачения разум" на племето е трудно да бъде оспорена. Изборите пък се оказаха за немалка част от населението верига по дяволски измами, след които вместо месии във властта попадаха изтъкнати шарлатани. Остава упованието в молитвите един ден свише да ни бъдат изпратени и свестни политици. Народът ще ги познае и без ден за размисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай