15% от мъжете с риск от рак на простатата

15% от мъжете с риск от рак на простатата | StandartNews.com

Ходът на времето е неумолим и се отразява на всеки човек. С напредването на годините силите, възможностите и красотата ни намаляват. Здравето пък става по-уязвимо. Защо е така, кои са най-честите промени при мъжа и жената с натрупването на годините и как може да запазим добра форма - попитахме специалистите.

Туморите на тестиса са заплаха между 20 и 40 г., на бъбрека - след 50 г.

Симптомите му са като на доброкачествената хиперплазия, алармира проф. Чавдар Славов

Кои са най-големите опасности за мъжа над 50 г.? И как да се справи с тях? Попитахме проф. Чавдар Славов. Той е един от най-добрите уролози и специалисти по мъжко здраве у нас.

Болестите при мъжа най-често са свързани с неговия генитален апарат и органите му за репродукция, казва проф. Чавдар Славов. Диагнозите обаче се променят с годините. Докато е млад, той често боледува от възпаление на простатата. Това е най-честата причина за развиване на еректилна дисфункция от психогенен или смесен тип, обяснява специалистът. След 45-50 г. обаче характерните заболявания на простатата са доброкачествената хиперплазия и ракът. Първата диагноза обикновено се изразява с

хипертрофия на парауретралните жлези

които се намират около пикочния канал, обяснява проф. Славов. С нарастването си те изтласкват истинската простатна тъкан и заедно с капсулата на простатната жлеза образуват нова, която уролозите наричат "хирургична". Тя се отстранява оперативно. Доброкачествената хиперплазия е известна на всеки мъж, но трябва да се диагностицира и лекува от специалист.

Причината е, че симптомите с тези при рака се припокриват и при самолечение може да се изпуснат няколко месеца, които да са фатални, предупреждава проф. Славов. Тревогите му са напълно основателни, защото напоследък ракът на простатата заема застрашителни размери. Преди няколко години той беше на трето място след този на белия дроб и на дебелото черво, а сега е на второ, казва специалистът.

У нас през 2012 г. са заболели 83 души на 100 000 или общо 3000. А за 2014 г. в САЩ - 233 000 мъже, като 30 000 от тях са починали. Увеличаването на плашещата диагноза се дължи както на удължаването на живота при мъжете, така и на редица други фактори - замърсената околна среда, начина на хранене, радиационните излъчвания, генетични прояви. Над 15% от мъжете поначало са застрашени от развитие на рак на простатата, но мисля, че този процент ще расте с откриването на нови локуси в генома, които предразполагат към появата на болестта, казва проф. Славов. Досега в света са открити 100 такива места в генома.

Прекомерната употреба на мазнини, наднорменото тегло, липсата на зеленчуци и плодове в менюто на мъжа са сред другите фактори, които отключват рака. Доказано е, че

консумацията на броколи и домати предпазва

от рак на простатата, казва той.
Най-сигурният начин да бъде победен обаче остава редовната профилактика. Причината е, че в половината от случаите болестта протича безсимптомно. В останалите признаците съвпадат с тези на доброкачествената простатна хиперплазия - често и болезнено уриниране, намаляване на струята, наличие на кръв в спермата при по-напреднали стадии. Затова всяка година мъжете над 50 г. трябва да си правят PSA тестове за тази диагноза. Те се извършват от джипито и се покриват от здравната каса.

Освен това трябва да ходят и на преглед при уролог. Ако ракът се открие в ранен стадий и се направи радикална операция, е лечим, казва проф. Славов. Радикалната операция означава да се отстрани капсулата, семенните мехурчета и част от семепроводите на пациента. В някои случаи се махат и лимфните възли. Операцията не е единственият метод за лечение. Възможно е в увредените тъкани

да се вкарат радиоактивни семена

и да се направи перманентно облъчване за около година (брахитерапия), обяснява проф. Славов. Друг вариант е ултразвуковата терапия. Най-радикалното лечение обаче е операцията - тя може да е отворена, лапароскопска или роботизирана, пояснява проф. Славов. Може да се прилага и хормонално лечение за потискане на секрецията на тестостерон.

Проблемите с простатата не са единствените здравословни опасности за мъжете над 50. Другите характерни заболявания за тази възрастова група са от сферата на онкоурологията. Ако туморът на тестиса е присъщ на младите мъже между 20 и 40 г., то ракът на бъбрека се среща след 50, както и този на пикочния мехур, казва проф. Славов. Бъбречнокаменната болест също е честа с напредването на възрастта. Затова трябва да се пие повече вода - от 1,5 до 3 л, според теглото на мъжа. Също така да се избягват червените меса, които доказано участват в каменогенезата, напомня специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай