1,5 млрд. лв. за пенсии. Кой гори заради тях

Ето параметрите на новия бюджет

1,5 млрд. лв. за пенсии. Кой гори заради тях | StandartNews.com

Пенсиите в новия бюджет са подсигурени, но за сметка на държавната администрация. 1,5 млрд. лв.  от издръжката на чиновниците ще бъдат орязани, за да се гарантират 100% парите за пенсии и социални плащания. Това са част от параметрите на новия бюджет за 2023 г., подготвян от финансовото министерство. По думите на министър Асен Василев разчетите за държавните пари ще се внесат в парламента до края на следващия месец.

ВИЖ ОЩЕ: Студена вода за полицаите. Горят със заплати

Всеки министър вече направил сметките си за икономии. Указанията са спестеното да бъде от командировки, облекло, представителни, бонуси и др., а не от съкращаване на хора или замразяване на заплати. Все пак ще се заложат 20% буфер за министерствата и ведомствата, ако възникнат неотложни разходи. Ще се предвиди резерв за подпомагане на финансово закъсали общини едва когато задълженията им са над 50% от разходите.

За бюджетните заплати е предвиден ръст от 10%, но само там, където не е имало увеличение през миналата година. Учителските възнаграждения ще продължат да растат с по-бърз темп от останалите, за да останат 125% от средната заплата. За бюджета на здравната каса е предвиден трансфер, за да може в болниците възнагражденията да са 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 лв. за лекарите.

Минималната заплата в бюджетната сфера ще остане 780 лв. до края на годината. Дали и с колко ще се увеличи от догодина, ще бъде записано в бюджета за 2024 г. Намерението е тогава тя да се определя автоматично като 50% от средната.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай