136 г. Съединение! 18-годишно момиче засрамва мустакатите мъже

Недялка Шилева шие знамето, връща Гаврил Кръстевич в Голямо Конаре

136 г. Съединение! 18-годишно момиче засрамва мустакатите мъже | StandartNews.com

Тя е само на 18 години, но взема дейно участие в едно от най-важните исторически събития в България – Съединението.

Сред дейците на този уникален политически акт, състоял се въпреки политиката на великите сини, се откроява обаятелният образ на една българка – Недялка Шилева, остана в историята като Горноконарската Райна Княгиня.

Родена е на 27 август 1867 г. в родолюбивата възрожденска атмосфера на село Голямо Конаре, което днес вече е град и носи името Съединение. Родителите й Стоян и Чубра Шилеви се занимавали със земеделие. Недялка учи писмо и четмо при даскал Еню Бекирски – сподвижник на Васил Левски, след което продължава образованието си в девическата петокласна гимназия в Пловдив. Там нейна учителка е Екатерина Каравелова.

По време на събитията от 1885 г. Недялка е на 18 години. Нейният чичо Петър Шилев, учител в Голямо Конаре, е подпредседател на местния Таен революционен комитет. А там основна роля има един сърцат мъж - Продан Тишков, останал в историята като колоритния Чрдафон Велики. Захарий Стоянов атрактивно го описва като смешник, пияница и патриот. Но истината е, че Продан е най-големият двигател на Съединението. Именно той с енергията си увлича хората от Голямо Конаре и на своя глава обявява Съединението един ден по-рано – на 5 септември.

Чардафон лудо се влюбва в Недялка и успява да плени сърцето й. Възлага на Недялка Шилева да ушие ресните на знамено. И поради липса на време да изпише с блажни бои върху него няколко патриотични призива: „Аз не вярвам, че калугер ще спаси раята”, „Свободата не ще екзарх, иска Караджата”, „Съединението прави силата”.

На 5 септември 1885 г. следобед четниците се събират на селския площад и по решение на комитета обявяват Съединението. Под командването на Чардафон четата е готова да потегли за Пловдив. На Недялка е възложено да състави списък на четниците, а те са били 326. Свещениците Иван Генов и Тодор Райков освещават знамето и поръсват със светена вода четниците. Водачеството на четата е възложено на Чардафон Велики. Недялка моли и тя да бъде приета в четата с думите: „Където всички мрат, там и аз ще мра!”

На път за Пловдив към четата на Продан се присъединяват над 200 души от Цалапица, предвождани от Иван Добричков, и над 120 четници от Костиево, Карнофоля, Мързян, Царацово, водени от бай Иван Арабаджията, връща лентата на историята tretavazrast.com.

Вечерта четата се разполага на бивак край Пловдив. Някой от четниците се стъписват и съжаляват, че са тръгнали по такова опасно приключение. Тогава Недялка скача на крака и казва: „Не ви е срам, стари и мустакати мъже. Погледнете на мене, която съм слаба жена, най-младата помежду ви!”. Никой не възразява и четата потегля към Пловдив.

След арестуването на Гавраил Кръстевич майор Данаил Николаев предал пленника срещу разписка на Недялка Шилева да го отведе веднага в село Голямо Конаре и да не допуска никого до него.

След провъзгласяване на Съединението Недялка Шилева става народна учителка в родното си село Голямо Конаре и съпруга на Чардафон Велики. След това била учителка в училището „Маразлията” в Пловдив, а по-късно в училище „Св. Седмочисленици” в София. Като учителка тя възпитавала своите ученици в дух на патриотизъм и предана любов към Родината. По спомени на нейните бивши ученици от София д-р Петър Каназирски и Андрей Татарчев тяхната начална учителка в школото „Св. Седмочислиници” е била образец, достоен за подражание – скромна , умна, взискателна и добродетелна.

Недялка Чардафонова ражда две деца: Свобода през 1886 г., и Любен през 1888 г. Свобода завършва литература и става гимназиална учителка, а Любен - архитектура в Цюрих. Участвал е с идейни проекти за построяването на Съдебната палата в София, Министерството на благоустрояването, проектирал и построената в квартал „Павлово” на ул. „Мадара” собствената им къща. Почива през 1938 г. от туберкулоза, а сестра му Свобода - през 1955 г.

От 1929 до 1959 г. Недялка Чардафонова живее в София. През 1955 г. завещава втория етаж на къщата си с дворно място от 452 кв. м, оценени за 35 хил. лева на селсъвета в село Голямо Конаре, като ги задължава той да се превърне във фонд на името на децата й Свобода и Любен Чардафонови, от който фонд да се издържат болницата или читалището, според това както селсаветът намери за добро и за по-необходимо.

През септември 1955 г. Недялка Чардафонова е поканена като гост на БАН, където се провежда тържествено честване на 70-годишнината от Съединението. През септември 1957 година и през 1958 година  послучай отбелязването на годишнините от Съединението, тя с голяма радост се отзовава на поканата да посети родното си село Голямо Конаре, като става кръстница на новопостроеното читалище, което носи името „Съединение”.

Недялка Шилева умира на 21 февруари 1959 г. на 92-годишна възраст.

Eдна от главните улици в град Съединение носи с гордост нейното име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай