10 дни допълнителен отпуск за учители изкарали Covid-19

Стартовата заплата на преподавателите вече е потвърдена - 1260 лв

10 дни допълнителен отпуск за учители изкарали Covid-19 | StandartNews.com

Работещите в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с Covid-19, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, като целта е по-ефективното им възстановяване.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори у нас.

За анекса към Колективния трудов договор пред „Хоризонт“ потвърди Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София. 

„Това би помогнало на преболедувалите да се възстановят напълно“, подчерта в предаването „Нещо повече“ Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.  

Той поясни, че в анекса е потвърдена вече договорената работна заплата. Учител започва с 1260 лева, старши учител с 1300 лева, главен учител с 1350 лева. 

По думите на Петров затварянето на системата е било добре премерена мярка за съхраняване на живота на учителите. Той изрази надежда, че училищата могат да се върнат към обичайния си режим на редовен учебен процес след Нова година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай