Важно от МОН. Графикът за кандидатстване след 4 и 7 клас

Предвижда се първото класиране за гимназистите да бъде обявено до 12 юли

Важно от МОН. Графикът за кандидатстване след 4 и 7 клас | StandartNews.com

Три дни имат кандидат-гимназистите, за да подадат документите си. Това предвиждат правилата на министерството на образованието, публикувани за обществено обсъждане. От 5 до 7 юли учениците със завършено средно образование ще могат да кандидатстват за 8 клас, съобщават от bTV.

Предвижда се първото класиране да бъде обявено до 12 юли, а записването да е от 13 до 15 юли. Второто класиране се очаква на 20 юли, а третото - на 29, като са предвидени по два дни за записване след обявяването на резултатите.

Ясни са и ориентировъчните срокове за кандидатстващите след четвърти и след десети клас, ето подробности.

Четвъртокласничката Радина трескаво се подготвя за предстоящото външно оценяване. Особено внимание отделя на математиката, защото иска да продължи да учи именно в такова училище.

„От малка обичам да решавам задачи. Притеснявам се, ако не влезна, защото целите ми усилия ще отидат на вятъра“, казва Радина.

„Подготвяме се от доста отдавна. Баба ѝ е учителка, работят ежедневно, ходи и на школа по математика“, казва майка ѝ Дияна Станева.

За кандидатстването след четвърти клас всяко училище определя реда, по който се подават документите, но в определените от държавата срокове. До 3 май гимназиите трябва да публикуват местата за ученици в 5 клас. А заявленията ще се подават от 1 до 5 май.

След 7 клас процедурата е централизирана.

„Всичко се попълва в електронна система. Всеки може да си го попълни от вкъщи. Ако има притеснения - началникът на РУО определя училища гнезда (....) , така че родителите могат да отидат в такова училище. Тази година са посочени конкретни периоди за всяка една дейност, защото в този смисъл има облекчение“, казва Цветелина Вълчева, директор на 96. СУ "Лев Николаевич Толстой".

Училищата, които ще приемат учениците от училища, където обучението е до 10 клас, трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни, пише Факти.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай