Петък,

Важно от МОН. Графикът за кандидатстване след 4 и 7 клас

От: Редактор -
1783
Важно от МОН. Графикът за кандидатстване след 4 и 7 клас
A
A
A

Три дни имат кандидат-гимназистите, за да подадат документите си. Това предвиждат правилата на министерството на образованието, публикувани за обществено обсъждане. От 5 до 7 юли учениците със завършено средно образование ще могат да кандидатстват за 8 клас, съобщават от bTV.

Предвижда се първото класиране да бъде обявено до 12 юли, а записването да е от 13 до 15 юли. Второто класиране се очаква на 20 юли, а третото - на 29, като са предвидени по два дни за записване след обявяването на резултатите.

Ясни са и ориентировъчните срокове за кандидатстващите след четвърти и след десети клас, ето подробности.

Четвъртокласничката Радина трескаво се подготвя за предстоящото външно оценяване. Особено внимание отделя на математиката, защото иска да продължи да учи именно в такова училище.

„От малка обичам да решавам задачи. Притеснявам се, ако не влезна, защото целите ми усилия ще отидат на вятъра“, казва Радина.

„Подготвяме се от доста отдавна. Баба ѝ е учителка, работят ежедневно, ходи и на школа по математика“, казва майка ѝ Дияна Станева.

За кандидатстването след четвърти клас всяко училище определя реда, по който се подават документите, но в определените от държавата срокове. До 3 май гимназиите трябва да публикуват местата за ученици в 5 клас. А заявленията ще се подават от 1 до 5 май.

След 7 клас процедурата е централизирана.

„Всичко се попълва в електронна система. Всеки може да си го попълни от вкъщи. Ако има притеснения - началникът на РУО определя училища гнезда (....) , така че родителите могат да отидат в такова училище. Тази година са посочени конкретни периоди за всяка една дейност, защото в този смисъл има облекчение“, казва Цветелина Вълчева, директор на 96. СУ "Лев Николаевич Толстой".

Училищата, които ще приемат учениците от училища, където обучението е до 10 клас, трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни, пише Факти.бг..


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички