Учителите готови за стачка! Искат по-високи заплати

Анкета показва усещането за антиска на инфлацията върху доходите

Учителите готови за стачка! Искат по-високи заплати | StandartNews.com

Синдикат „Образование“ ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г. Оттам вече са направили  анализ на усещането на учителите за натиска на инфлацията върху трудовите възнаграждения и готовността за протести и стачки.

64.6 % от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия.

В анкетата са участвали 94 % учители; 190 директори ; 3 % непедагогически персонал и заинтересовани.  Средната възраст на анкетираните е 54.8 години, пище "Марица".

Учителската заплата достигна ниво 125% над средната работна заплата  за страната с растеж през последните 6 години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115%. над средното трудово възнаграждение, изчисляват от синдиката.

В Закона за предучилищното и училищното образование е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това профсъюзът  прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование, обясняват оттам.

94.3 % от анкетираните признават, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6%  се справят нормално с увеличението на цените. 

91.4 на сто са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати  с повече пари за образование за 2023 г.

79.3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията,15.6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5.5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по-висок размер на средствата за образование,  огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог, предупреждават от браншовата организация.

Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично  увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати над СБРЗ за страната. Запазва стачна готовност при появилото се социално напрежение в системата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай