Технически университет – Варна откри 60-годишната юбилейна учебна година

С тържествена церемония беше открита юбилейната 60-та учебна година на Технически университет – Варна.

Технически университет – Варна откри 60-годишната юбилейна учебна година | StandartNews.com

С тържествена церемония беше открита юбилейната 60-та учебна година на Технически университет – Варна. Официални гости на празника на 26 септември бяха г-н Веселин Василев, зам.-кмет на район Приморски, Община Варна, Негово преосвещенство отец Василий, представител на Варненската и Велико-Преславска митрополия, г-жа Елена Кенарова, началник на отдел „Образование“ в Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, доц. д-р Тодор Радев, ректор на Висше училище по мениджмънт, г-н Иван Табаков, председател на Варненска търговско-индустриална камара, академичното ръководство на ТУ – Варна, представители на бизнеса, студенти и родители.

Академичното тържество започна с посрещане на университетското знаме под звуците на студентския химн “Gaudeamus igitur”, след което Отец Василий от православния храм „Св. Николай Чудотворец“ отслужи тържествен водосвет и благослови всички присъстващи. 

Ректорът – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев приветства студентите с думите: „Бъдете уверени, че сте направили правилния избор, защото вие прекрачвате прага на университет с 60 годишна история и традиции и университет, в който ще усвоите технологията на успеха! ТУ – Варна е светът на вашите възможности, свят в който мечтите ви ще се сбъдват! Пожелавам ви здраве и щастие! Изживейте прекрасните емоции на студентския живот, забавлявайте се, творете, и помнете, че образованието е основния двигател на човешкото развитие! Вярвам, че вашата младежка енергия и силен дух са важен ресурс, който ние заедно ще  укрепваме и развиваме, като най-важния фактор за една модерна и просперираща нация“. 

Проф. Вълчев отбеляза, че в аудиториите, учебните зали и лабораториите на Технически университет – Варна тази година ще влязат над 1300 български студенти и над 90 студенти от други държави за АЕО /Англоезиково обучение/ от 13 държави. През изминалата учебна година в Технически университет – Варна са привлечени средства за научни проекти над 4 млн. лева, а преди дни са договорени участията в още два проекта за развитие на научноизследователската и иновационната дейност.

От името на първокурсниците слово произнесе Теодора Стойчева, първокурсничка от спец. „Софтуерни и интернет технологии“, приета с най-висок състезателен бал. Тя получи специална грамота и награда от бизнес партньорите на университета от фирма DXC Technology, в лицето на г-н Николай Драгиев. Той връчи грамоти и специални награди и на първокурсниците, приети с най-висок успех в четирите факултета на университета. Отличниците тържествено произнесоха думите на Академичната клетва на първокурсника и всички присъстващи заедно се заклеха да носят с достойнство званието „Студент на Технически университет – Варна“.  
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай