Студентските изпити-умуват как да хванат “пищова”

Ще борят преписването с въпроси с отворен отговор, персонални тестове и кратки срокове

Студентските изпити-умуват как да хванат “пищова” | StandartNews.com
  • Ще борят преписването с въпроси с отворен отговор, персонални тестове и кратки срокове

Първата изпитна сесия в университетите постави на изпитание и преподаватели, и студенти, тъй като по-голямата част от нея ще се проведе онлайн. Вузовете търсят различни способи, за да гарантират, че преписването ще бъде сведено поне до минимум. Въпреки че поне двама ректори заявиха пред "Стандарт", че "ако един студент реши да излъже, той ще го направи и на присъствения изпит, камо ли от дистанция".
В различните специалности решенията са различни. В УНСС например са се спрели на по-кратки срокове за отговори на въпросите, така че студентът да не може да прави проверки от допълнителни източници, както и на персонализирани тестове за всеки изпитван. Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров разясни, че платформата, която използват, дава възможност, след като бъде генерирана базата данни от въпроси, преподавателят да ги размеси спрямо броя на студентите, така че първи и втори въпрос за никои от тях да не са едни и същи. Това гарантира невъзможност и да си подсказват едни на други. Изискването студентите да включат камерите си няма да е задължително навсякъде - това ще зависи от броя студенти, които са в потока. При по-голям брой, дори и камерите им да са включени, няма как да се упражни контрол дали не се преписва. В зависимост от заболеваемостта, УНСС в момента все още се готви за присъствен кандидат-студентски изпит. Разбира се, възможни са и други варианти, ако пандемията не е затихнала.
В Софийския университет присъствено ще се проведат изпитите по медицина и природни науки, които няма как да бъдат направени онлайн. Останалите ще бъдат от дистанция, като решението как да контролират преписване и подсказване ще бъде на самите преподаватели в зависимост от дисциплината, по която изпитват. "Има много възможности да се проконтролира дали студентът ползва източници от интернет или на хартия. Това е например поставянето на повече въпроси с отворен отговор вместо тестове, така че от студентите да се изисква разсъждение", коментира ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Той посочи, че през тази сесия в СУ ще се проведат около 1000 изпита и решенията за всеки от тях са индивидуални. "Имам да изпитам 170 души за няколко дни онлайн. Смятам просто да проверя дали са усвоили базисните понятия, като им дам по 10 минути на човек. По-задълбочена проверка на знания е невъзможна по този начин, въпреки че съм давала и проекти, върху които да работят", коментира преподавателка. Има и университети, в които изискват от студента специални условия - да е в стая само с една врата, като за целта покаже с камерата на лаптопа помещението. След това по време на изпита да стои с гръб към вратата, за да е ясно, че в стаята не е влязъл друг. Повечето от ректорите се надяват, че поне втората изпитна сесия ще е присъствена и този път знанията на студентите ще бъдат преценени малко по-детайлно.

Мерят температурата, но без да я записват

  • Антибактерицидните лампи уморили цветята в класните стаи

Много от училищата ще мерят температурата на учениците преди влизането им в училище, след като от 4 февруари се завърнат и големите класове. Повечето от тях са закупили термометри още по време на миналите матури, така че имат възможност да го правят и сега.
"Учениците, които не се чувстват добре, и без това не идват. Но въпреки това ще използваме термометрите", коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ. "Толкова пари дадохме за тях, че ще мерим и след пандемията", пошегува се той.
Някои директори дори изисквали записване на измерената температура, но Комисията за защита на личните данни излезе тази седмица със становище, че това не е позволено. Може да се мери, но не и да се записва, се обобщава в него. Други директори няма да се възползват от термометри, след като станало ясно още по време на изпитите, че при някои от учениците е измерена 33 градуса температура - тоест те не мерят вярно. Учениците от горните класове пък си правели шоу с измерването - един си мери температурата, друг гледа и му поднася "поздравления за успеха", останалите се смеят и часът започва със закъснение.
"Залагаме на дезинфекция и антибактерицидни лампи, които работят през нощта, докато учениците отсъстват", каза Диян Стаматов, директор на 119 СУ. Той допълни, че явно лампите са ефективни, защото са успели да уморят повечето от цветята в класните стаи. В 51-во СУ пък замислят стъпаловидни междучасия, като потоците от трите класа да не се засичат по коридорите. Александров обаче е притеснен, че за някои от останалите класове може въобще да не дойде време за завръщане в класните стаи, ако има трета вълна и нов локдаун в държавата. В момента замисълът е първи да се завърнат учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас за две или три седмици. Остават обаче още пет класа - пети, шести, девети, десети и единайсти. Ако в следващия период се завърнат само три от тях, останалите два ще трябва да чакат повече от месец, за да влязат в класната стая. Според Александров по-удачен е друг вариант - завръщане на четири класа за две седмици и после на другите четири. За да се спазва социалната дистанция, през едната седмица половината ученици ще учат в клас, а половината ще гледат от монитора вкъщи. През следващата ще има ротация.
Как точно ще стане завръщането на учениците трябва да се реши от Националния оперативен щаб във вторник. Предишния ден в МОН ще има отраслов съвет, който трябва да предложи становището на министерство, директори и учителски синдикати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай