Студенти обвиниха професор за език на омразата

Искат оставката на Михаил Мирчев, преподавател в СУ

Студенти обвиниха професор за език на омразата | StandartNews.com

Студенти обвиняват преподавател от Софийския университет в използване език на омразата. Според тях професор Михаил Мирчев масово употребява расистко, ксенофобско съдържание в лекциите си по дисциплината „Социална работа с етно групи“. Затова от Студентско общество за равенство се обърнаха с отворено писмо до образователния министър и ректорите на Алмаматер и УНСС, с искане за незабавното уволнение на преподавателя, съобщи Нова тв.

Острата реакция на част от студентите идва, след като професор Михаил Мирчев, който е хоноруван преподавател в Софийския университет, преди дни качва онлайн лекциите си в собствения си канал в една от онлайн платформите. Според Стойо Тетевенски лексиката, използвана от професора, е крайно дясна, насажда расова омраза и нарушават принципите, на които се изгражда  университетското образование.

„Той например нарича ромите в България – доста агресивна общност, с много агресивно поведение. Нарича бежанците от Афганистан , Ирак , Сирия и Африка, че са дълбоко необразовани хора, неспособни да учат”, обясни Тетевенски.

Списъкът продължава и в друга лекция на професора, чиято тема е свързана с еврейската общност.

„Професорът задава въпроса – „Възможно ли е България да стане Еврейска държава”? Заявява, че под един процент от евреите у нас  владеят държавата и капитала, медиите и изкуството. Т.е  не става въпрос за факти, не става въпрос за обективно представяне на наука, а става въпрос за предизборната кампания на Хитлер”, разказва студентът.

От организацията на евреите у нас остро осъдиха използвания език в преподавателската дейност на професор Мирчев.

"Асболютно сме изумени как в Алма матер се дава трибуна за подобни ксенофобски изказвания. Как е възможно в 21-ви век, в страна от ЕС, и в най-големия университет у нас да се споделят подобни възгледи", посочва председателят на ерейската общност „Шалом” доц. Александър Оскар.

А в една от лекциите си професор Мирчев се обръща към една от студентките: „На мен ми се иска вие, жените, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече”!

„Ние желаем неговият договор да бъде прекратен. За нас този човек няма място в нашия университет, нито в който и да било друг. Затова апелираме също и ректора на УНСС да обърне внимание на проблема”, заяви Тетевенски.

Потърсен от екипа на NOVA, професор Михаил Мирчев за сега отказва да коментира обвиненията срещу него. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай