Неделя,

САМО В СТАНДАРТ: Децата да завършат дистанционно

От: Стела Стоянова -
249
САМО В СТАНДАРТ: Децата да завършат дистанционно
A
A
A
  • Няма начин да се опази дистанция между учениците, а учителите са в рискова възраст, казва Д-Р ЮЛИЯН ПЕТРОВ от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в специално интервю за СТАНДАРТ

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе с позиция, че училището трябва да завърши дистанционно, без завръщане на деца и учители обратно в клас. Това става след анкета, в която са участвали близо 20 000 от членовете на синдиката.

- Д-р Петров, Вашият синдикат излезе с позиция, че учебната година трябва да завърши дистанционно. Каква част от участниците в анкетата, направена от синдикат „Образование“, бе против завръшането в клас?

- Нашата позиция е на базата на предложенията от регионите, които са 35 на брой. Там са включени поне още толкова общински организации. Имаше два града, които бяха склонни да подкрепят завръщането в училище на учениците от седми и дванайсти клас – Смолян и Разград. Всички останали категорично са за завършване в дистанционна организация на учебиния процес.

- Видях сред аргументите на Вашите членове, че най-затрудняващото е да се спазва дистанция.

- Невъзможно е, не само трудно. По отношение на формирания модел на предпазливост в българското общество от опасната ситуация, свързана с пандемията, българските учители също я изпитват, при това повишено, защото значителна част от тях са в уязвима група. Те биха искали завръщането в училище да се случи след информация и от националния щаб, и от всички, които изследват обстановката, че няма никакъв риск за живота и здравето на учители и ученици. Учителите са в много рискова възраст. Те в момента дават всичко от себе си, но не бива в момента да поставяме здравето им на карта с едно прибързано решение за връщане в училище, и да ги подложим на опасност.

Ако направим предпазливо завръщане на учениците в клас, и дори в едно или две учебни заведения се получи така, че има заразен учител и ученик, това ще постави цялото училище в карантина. И следователно и този ученик, и съучениците му няма да могат да се явят на матури и външни оценявания. А това ще затрудни допълнително ситуацията. Затова ми се иска заедно с министерството на образованието и другите социални партньори да вземем правилните решения. В нашата анкета са взели участие и родители, и учихтели, и ученици, така че мисля, че то е широко представително. Ако направим възможно завръщането на ученици в паралелки от 30 души, със сигурност изискването за дистанция няма да се спазва

- Ако училището приключи само дистанционно, как трябва да се проведат матурите и външното оценяване в седми клас /ясно е, че тези в 4 и 10 клас най-вероятно трябва да бъдат преосмислени.

- За матурите и външното оценяване в седми клас вече трябва да фиксираме колко трябва да бъде отлагането във времето. Защото учениците и родителите трябва да получат спокойствие и гаранция, че тази много важна процедура, за която те са се готвили и от която зависи тяхното развитие, ще се състои в определения ден и в определения час.

- Присъствено ли?

- Да, би трябвало да е присъствено. Много е трудно да се изгради толкова добра платформа, която да съответства на платформите на други образователни системи в чужбина, които го правят от години. Малко смела мечта би било да кажем, че това го можем, макар че от 4-5 години слушам министри, които твърдят, че това го можем и трябва да го направим, че вече имаме такива платформи. Но самото общество няма достатъчно доверие на една такава платформа, а не трябва да поставяме в този момент доверието на обществото на изпитание.

- Да не говорим, че и децата нямат ресурс – тоест устройства.

- Да, и не всички училища имат уроци, качени в облачните технологии. Тези неща трябва малко да ги анализираме от дистанцията на времето, след като коронавирусът отмине. Но имаме много работа, която трябва да свършим всички, и държавата да превърне това в приоритет. И да направи платформата достатъчно добре модифицирана, защото в момента се кръстосват няколко възможности, много са разнообразни методите на преподаване от дистанция. Сигурен съм, че след година то вече ще се случва много по-добре. Но за да осмислим огромния труд на родителите, трябва да приключим годината дистанционно, да си свършим работата и да гарантираме равния шанс на учениците, като включим в изпита само материала, който е взет от всички – тоест преди грипната ваканция или, казано накратко, от първия срок. Това ще изравни шанса на учениците, защото след това имаше големи разлики и в самото дистанционно преподаване, а и в присъствието на учениците. Колегите споделят, че ако от самото начало на онлайн обучението се пишеха отсъствия, това щеше да мотивира много от децата да присъстват.

Но имаме и парадокс – знаете, че 12 клас са шампиони по отсъствие от училище и последните години директори и учители амармират за това. А сега много от абитуриентите участват дистанционно в тези виртуални часове. Това е ефект, който може да анализираме и използваме по-нататък.

- Появи се предложение, че трябва да има и втора дата са изпитите в седми клас, защото ако един ученик е поставен под карантина, той няма да може да бъде класиран в желаното училище и това поставя на карта бъдещето му. Дори матурите имат поправителни, но изпитите след седми клас са единствени...

- Трябва да помислим – дори и да изчистим този казус, със сигурност ще се появят други подобни, за които трябва да се помисли предварително. Например ще има казуси, свързани с ученици, които биха искали да поправят оценка от матура. Трябва да помислим заедно с МОН така, че всичко да бъде в интерес на учениците и те да не бъдат ощетени от тази ситуация.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички