САМО В СТАНДАРТ: Децата да завършат дистанционно

Няма начин да се опази дистанция между учениците, а учителите са в рискова възраст, казва д-р Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

САМО В СТАНДАРТ: Децата да завършат дистанционно | StandartNews.com
  • Няма начин да се опази дистанция между учениците, а учителите са в рискова възраст, казва Д-Р ЮЛИЯН ПЕТРОВ от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в специално интервю за СТАНДАРТ

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе с позиция, че училището трябва да завърши дистанционно, без завръщане на деца и учители обратно в клас. Това става след анкета, в която са участвали близо 20 000 от членовете на синдиката.

- Д-р Петров, Вашият синдикат излезе с позиция, че учебната година трябва да завърши дистанционно. Каква част от участниците в анкетата, направена от синдикат „Образование“, бе против завръшането в клас?

- Нашата позиция е на базата на предложенията от регионите, които са 35 на брой. Там са включени поне още толкова общински организации. Имаше два града, които бяха склонни да подкрепят завръщането в училище на учениците от седми и дванайсти клас – Смолян и Разград. Всички останали категорично са за завършване в дистанционна организация на учебиния процес.

- Видях сред аргументите на Вашите членове, че най-затрудняващото е да се спазва дистанция.

- Невъзможно е, не само трудно. По отношение на формирания модел на предпазливост в българското общество от опасната ситуация, свързана с пандемията, българските учители също я изпитват, при това повишено, защото значителна част от тях са в уязвима група. Те биха искали завръщането в училище да се случи след информация и от националния щаб, и от всички, които изследват обстановката, че няма никакъв риск за живота и здравето на учители и ученици. Учителите са в много рискова възраст. Те в момента дават всичко от себе си, но не бива в момента да поставяме здравето им на карта с едно прибързано решение за връщане в училище, и да ги подложим на опасност.

Ако направим предпазливо завръщане на учениците в клас, и дори в едно или две учебни заведения се получи така, че има заразен учител и ученик, това ще постави цялото училище в карантина. И следователно и този ученик, и съучениците му няма да могат да се явят на матури и външни оценявания. А това ще затрудни допълнително ситуацията. Затова ми се иска заедно с министерството на образованието и другите социални партньори да вземем правилните решения. В нашата анкета са взели участие и родители, и учихтели, и ученици, така че мисля, че то е широко представително. Ако направим възможно завръщането на ученици в паралелки от 30 души, със сигурност изискването за дистанция няма да се спазва

- Ако училището приключи само дистанционно, как трябва да се проведат матурите и външното оценяване в седми клас /ясно е, че тези в 4 и 10 клас най-вероятно трябва да бъдат преосмислени.

- За матурите и външното оценяване в седми клас вече трябва да фиксираме колко трябва да бъде отлагането във времето. Защото учениците и родителите трябва да получат спокойствие и гаранция, че тази много важна процедура, за която те са се готвили и от която зависи тяхното развитие, ще се състои в определения ден и в определения час.

- Присъствено ли?

- Да, би трябвало да е присъствено. Много е трудно да се изгради толкова добра платформа, която да съответства на платформите на други образователни системи в чужбина, които го правят от години. Малко смела мечта би било да кажем, че това го можем, макар че от 4-5 години слушам министри, които твърдят, че това го можем и трябва да го направим, че вече имаме такива платформи. Но самото общество няма достатъчно доверие на една такава платформа, а не трябва да поставяме в този момент доверието на обществото на изпитание.

- Да не говорим, че и децата нямат ресурс – тоест устройства.

- Да, и не всички училища имат уроци, качени в облачните технологии. Тези неща трябва малко да ги анализираме от дистанцията на времето, след като коронавирусът отмине. Но имаме много работа, която трябва да свършим всички, и държавата да превърне това в приоритет. И да направи платформата достатъчно добре модифицирана, защото в момента се кръстосват няколко възможности, много са разнообразни методите на преподаване от дистанция. Сигурен съм, че след година то вече ще се случва много по-добре. Но за да осмислим огромния труд на родителите, трябва да приключим годината дистанционно, да си свършим работата и да гарантираме равния шанс на учениците, като включим в изпита само материала, който е взет от всички – тоест преди грипната ваканция или, казано накратко, от първия срок. Това ще изравни шанса на учениците, защото след това имаше големи разлики и в самото дистанционно преподаване, а и в присъствието на учениците. Колегите споделят, че ако от самото начало на онлайн обучението се пишеха отсъствия, това щеше да мотивира много от децата да присъстват.

Но имаме и парадокс – знаете, че 12 клас са шампиони по отсъствие от училище и последните години директори и учители амармират за това. А сега много от абитуриентите участват дистанционно в тези виртуални часове. Това е ефект, който може да анализираме и използваме по-нататък.

- Появи се предложение, че трябва да има и втора дата са изпитите в седми клас, защото ако един ученик е поставен под карантина, той няма да може да бъде класиран в желаното училище и това поставя на карта бъдещето му. Дори матурите имат поправителни, но изпитите след седми клас са единствени...

- Трябва да помислим – дори и да изчистим този казус, със сигурност ще се появят други подобни, за които трябва да се помисли предварително. Например ще има казуси, свързани с ученици, които биха искали да поправят оценка от матура. Трябва да помислим заедно с МОН така, че всичко да бъде в интерес на учениците и те да не бъдат ощетени от тази ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай