Отсъствия и оценки и при онлайн обучението

Три варианта за училище в условия на коронавирус предлага МОН

Отсъствия и оценки и при онлайн обучението | StandartNews.com
  • Три варианта за училище в условия на коронавирус предлага МОН
  • Правят банка с резервни учители, които да преподават само през интернет

Няма прошка - учениците ще получават оценки и по време на онлайн обучението, ако такова се наложи. Ще им бъдат писани и отсъствия. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев преди началото на учебната година.
Досега отсъствия във виртуалната класна стая не се пишеха, а образователното министерство позволи учениците да бъдат оценявани една в края на учебната година, за да може да бъде оформен успехът им.
В условията на коронавирус МОН предлага три варианта на обучение през новата учебна година - присъствено, електронно и дистанционно. "Епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година", посочи Вълчев вчера.
Окончателното решение на просветните и здравните власти е учебната година да започне присъствено за всички, а решението за това е взето при преценка на баланса между правото на здраве и правото на образование. "Всички държави и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим училищата затворени, рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование", коментира Вълчев.
Решение за пълно и продължително затваряне на училищата, каквото се наложи през пролетта, вероятно никоя европейска държава няма да вземе, казва министърът.
Важното е, че около 15 или 20 училища ще могат да приемат варианта да преподават само дистанционно за деца от всички региони. Проблем е, че децата, които са свикнали с любимия учител, по-трудно ще се адаптират към друг макар и от дистанция.
Българското просветно ведомство е избрало съчетанието от двата модела: присъствено обучение с максимално разделение на паралелките за всички и преминаване на електронно обучение за класовете, в които има заразен ученик. "Досега по време на грипните или дървените ваканции имахме средно 10% загуба на учебно време, занапред няма да има такова, защото системата има опита за дистанционно обучение в електронна среда", посочи Вълчев.
Все още не е взето решение при какъв процент заразени жители в област или община ще се минава в електронен вариант на подготовка. Праговете ще бъдат определени на 1000 или на 10 000 души за всяка област от страната.
В проекта за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои следващата седмица да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание, част от тези промени са отразени. Другите промени в наредбите ще бъдат гледани също следващата седмица от парламентарната комисия по образованието. Пред "Стандарт" министър Вълчев коментира, че все още не е ясно кои контактни лица при болен учител отиват под карантина, особено ако преподава и в горния курс.
На сайта на МОН са публикувани насоките за работа на училищата в условията на коронавирус, които включват общи и препоръчителни мерки. Списъкът с препоръчителни мерки е отворен за промени, като всяко училище е свободно да съставя свои. На финала всички документи ще бъдат публикувани на сайта на министерството, обяви Вълчев. Веднъж седмично родителите ще бъдат уведомявани за епидемичната ситуация в школото, а извънредно - при заболял учител или ученик.
За да има преподаватели, които да поемат класа при карантина, МОН прави допълнителен списък с резервни учители - както студенти и пенсионери, така и филолози, които не са получили педагогическа правоспособност.
Вълчев обяви още, че ще се разреши за отделни ученици временно, за период до 30 дни, да преминават в особена форма на обучение, която съчетава самостоятелно и електронно. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Тази промяна ще бъде внесена между първо и второ четене на закона за образованието.
Вълчев подчерта, че тази форма на обучение е временна, само за предстоящата учебна година.
Когато учениците от отделна паралелка по решение на РЗИ в резултат на положителен PCR тест на ученик са поставени под карантина, класът продължава обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се връща обратно в училище. Същото се отнася и за няколко или всички паралелки в училището, ако са под карантина.
В случаите на отсъствие на начален учител поради положителен резултат от PCR тест учениците от паралелката продължават обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се завръщат обратно в училище.
При отсъствие на учител, преподаващ в повече от една паралелка, поради положителен резултат от PCR тест, учениците от всички тези паралелки преминават към обучение в електронна среда за времето на карантината, след което се завръщат обратно в училище. Ако обаче са спазени изискванията за дистанция с учениците, обучението им продължава присъствено в училище със заместващ учител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай