„Образователна награда“ от БАИТ получи ВУТП

Технологичната бизнес общност отличи ВУТП за курсовете по „Телемедицина“, „Софтуерно проектиране в медицината“ и “Комуникационни системи за организация на въздушното движение”

„Образователна награда“ от БАИТ получи ВУТП | StandartNews.com

 Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) спечели отличието на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категорията „Образователна награда“ за 2022 година. Призът е за интердисциплинарните бакалавърски програми по „Телемедицина“ и „Софтуерно проектиране в медицината“, организирани съвместно с Медицинските университети в Плевен и Пловдив и “Комуникационни системи за организация на въздушното движение”, реализирана с Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“.На церемонията, в която участва и Президентът на Република България г-н Румен Радев, присъства ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова.

„Благодаря на журито на БАИТ за оценката и за факта, че са видели че привнасяме стойност чрез нашите образователни продукти в българското висше образование. Това е награда за споделените усилия на ВУТП с колегите от Медицинските университети в Пловдив и Плевен и с Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Това е награда и за споделените ресурси между нас като висше училище и вас като бизнес, защото 20% от преподавателите в тези програми са ваши експерти – хора, които идват от най-големите телекомуникационни и ИТ компании. Ние без вас – бизнеса не можем да правим образователни иновации, но вие без нас – иновативните образователни институции не можете да имате квалифицирани кадри“, каза проф. Темелкова по време на церемонията.

Хибридните бакалавърски програми по „Телемедицина“, „Софтуерно проектиране в медицината“ и “Комуникационни системи за организация на въздушното движение” отразяват тенденциите на пазара на труда и потребностите на бизнеса в условията на четвърта индустриална революция. Медицинските услуги днес са силно математизирани и зависещи от точните науки. Налице е стремеж към все по-прецизна диагностика и щадящи и безболезнени форми на лечение. За тяхното осигуряване днес се инвестират милиарди и се прилага растящ набор от инженерни достижения в области като обработката на масиви с големи данни, лазерна техника, мехатроника и още много. В същото време авицията, била тя цивилна или за военни цели, привлича все повече инвестиции, които резултират в нарастващ брой карго и пътнически полети, употреба на безпилотни летателни апарати (дронове) с различно приложение – от транспортни услуги и навигация до разузнаване, въздушен бой и т.н.Прогресът изисква ново поколение специалисти, а крайният резултат е, че благодарение на солидната подготовка, която получават, студентите на ВУТП, веднага след завършване на интердисциплинарните пргорами стават конкурентоспособни на пазара на труда.

Стартовата заплата за интердисциплинарно подготвен инженер започва от няколко хиляди евро и достига петцифрени суми месечно за опитните специалисти.„Наш ПР са нашите студенти, 93% от които започват работа още докато учат”, допълва ректорът на ВУТП проф. Темелкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай