Четвъртък,

Министърът на образованието променя учебниците.Колко ще учат учениците

От: Стандарт -
1428
Министърът на образованието променя учебниците.Колко ще учат учениците
A
A
A

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми." Това заяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков. Той добави, че се положат усилия да се направят промени в материала, без от това да губят учениците. 

По думите на Денков образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати. Денков уточни, че освен промяната в съдържанието, трябва да се промени и начинът, по който се представят материалите. Работа на учителите е да определят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи, обясни просветният министър.  

Той коментира и темата за продължителността на учебната година. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната, каза министърът. По думите му идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни, настоя Денков.  

Академик Николай Денков заяви, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички