Медицинският факултет на Тракийския университет дипломира 232 студенти

Тържественото връчване на дипломите на Випуск 2022 се състоя в Културен център - Стара Загора

Медицинският факултет на Тракийския университет дипломира 232 студенти | StandartNews.com

На 10.12.2022  г. в Културен център - Стара Загора се състоя Тържествено връчване дипломите на Випуск 2022 на Медицински факултет на Тракийски университет. На него присъстваха ректорското ръководство на учебното заведение, деканското ръководство на Медицинския факултет, деканите и директорите на всички структурни звена на университета, зам-кметът на Община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова и зам. областният управител на Стара Загора г-н Стоян Стоянов.

През 2022 г. в Медицинския факултет се дипломират общо 232 студенти. От тях 94 са студенти със степен “Магистър” от специалност “Медицина” със среден успех “Много добър” 4.69.

60 са български студенти със среден успех “Много добър” 4.71, а 34 са чуждестранни студенти, от които 28 обучавани на английски език, със среден успех “Много добър” 4.72. и 6 обучавани на български език със среден успех “Добър” 4.34.

Освен това се дипломират и студентите със степен „Бакалавър“ от специалностите:

- “Акушерка” – 11 студенти с общ успех “Мн. Добър” 4.52;

- “Медицинска сестра” – 24 студенти с общ успех “Добър” 4.45;

- “Лекарски асистенти” – 14 студенти с успех “Мн. Добър” 4.70;

- “Медицинска рехабилитация и ерготерапия” –18 студенти (15 български и 3 ЧС) с общ успех “Мн. Добър” 4.84;

- “Социални дейности” - редовно и задочно обучение – 19 студенти със среден успех Мн.Добър 5.20;

- “Управление на здравните грижи - 9 студента с общ успех Отличен 5.50.

Абсолвентите от специалност “Организация и управление на социалната сфера” са 10 бакалаври с общ успех “Отличен” 5.67. и 16 магистри със среден успех “Мн. Добър” 5.05.

За втора година в МФ на ТрУ се дипломират студентите със степен „Магистър“ от специалност „Здравен мениджмънт“ – 17 със среден успех “Мн. Добър” 5.46.

Деканът на Медицинския факултет доц. д-р Юлиан Ананиев приветства абсолвентите с думите:

“Позволете ми, вероятно за последен път, да ви помоля за още малко от това да бъда ваш учител, а вие мои студенти. И така – представете си, че вашият живот е състезание, една писта. И вие сте в самото й начало. Огледайте се! Погледнете човекът седящ в този момент до вас – приятел, колега, спътник в живота. Направете го!

А сега, моля ви, обърнете се към онези, които в началото на това състезание стояха редом до вас и зад гърба ви – вашите родители! Моля ви, погледнете към тях! И накрая, спомнете си за вашите учители. За онзи, първия ви асистент, онзи който ви казва: „Добре дошли!“, за първия професор, повдигнал лицето си пред изпълнената от вас аудитория и макар без да усетите той е бил не по малко притеснен или развълнуван от вас. Вероятно ги помните. Знаете които точно са били те. Спомнете си и за последния ден. Денят, в който всеки от вас се е изправил, а срещу него е била подадена ръката на професора, честитейки му последния взет държавен изпит и думите „Честито!“.

Животът е един път, състезание, в което вие сте единственият състезател, а в съседната писта стоят – времето и вашето собствено аз! Не бих могъл да ви обещая, че от утре светът ще бъде различен, а вие ще имате най-доброто за което сте мечтали. Не мога да ви обещая и че няма да имате препятствия, че няма да грешите, няма да се разочаровате, че винаги ще има някой който да „ръкопляска“ на успехите ви . . .

Мога обаче да ви обещая, че ако направите само едно единствено нещо, вие успешно ще пресечете финала на следващото състезание и ще бъдете победители. Бъдете непримирими! Никога не се оставяйте на случайността. Не спирайте да четете, да се развивате и усъвършенствате! В професията си – бъдете крайни и никога не се примирявайте – борете се за всяка минута живот на вашите пациенти, за всеки дъх, за всяко човешко същество, за всеки един миг на човечност, на разбиране и съпричастност. Не махайте леко с ръка и подминавайки макар и малък за вас проблем, не казвайте „Това не нищо!“ За тях, за вашите пациенти, това би могло да бъде ВСИЧКО!

Уважаеми абсолвенти, позволете ми и този път да се обърна веднъж към вашите родители, скъпи родители, семейства, близки и приятели. Благодаря Ви за добротата, мъдростта, грижата и разбирането към вашите деца! Един ден – не далече от днес, вашите малки момчета и момичета, създавайки своите семейства, ще осъзнаят сами жертвата, която вие сте направили. Ще осъзнаят и гордостта, която изпитвате в този празничен момент. Защото не с моментите на радост можем да оценим, това което родителите ни правят за нас – а с моментите на мълчание и тих поглед – тогава, когато въпреки всичко вие скъпи родители сте стояли за тях прошепвайки: „Ти можеш! Аз съм теб!“. Благодаря ви!

Скъпи млади приятели – желая ви с гордост и достойнство да упражнявате професията, която сте избрали! Постигайте успехи, а вечер, прибирайки се в къщи винаги намирайте подкрепата и уюта на семействата си! И никога не забравяйте най-важния урок - Бъдете хора!

На добър час!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай