Вторник,

Матурите - вход в 38 университета

924
Матурите - вход в 38 университета
A
A
A

В 38 висши учебни заведения оценката от матурата заменя тази от кандидатстудентските изпити и служи за вход, сочи справка на „Монитор“ в сайта на просветното министерство. Така тазгодишните отличници на държавните зрелостни изпити могат да влязат лесно в специалностите, които желаят, ако те попадат в този списък.

В най-стария университет у нас – СУ „Св. Климент Охридски“ с матура може да се кандидатства в почти всички специалности. При някои обаче кандидатстудентският изпит има по-голяма тежест спрямо този в 12-и клас. Така за една от най-желаните специалности - „психология“, оценката от матурата по български език и литература, английски, немски, френски, испански и руски се умножава с коефициент 2,5. Резултатът от университетския изпит обаче в балообразуването се взема предвид 3 пъти. В други специалности обаче оценката от матурата се равнява на тази от кандидатстудентския изпит. Сред тях са физика, молекулярна биология, агробиотехнологии и други.

Статистиката показва, че тази година отличниците по български език и литература са намалели с 1412. Миналата година бяха 6474, докато на тази повече от 77 точки са изкарали само 5062 зрелостници. В същото време слабите оценки по български език и литература се увеличават с 1 277. По английски език също има спад в резултатите, въпреки че половината от отличните оценки на втория държавен изпит са постигнати в този тест.

Тази година зрелостниците са постигнали среден резултат от 61,89 точки. Това е с близо 18 точки средно по-малко от миналогодишната сесия, когато успехът от матурата по английски бе 79,82 точки. Оценките от другите три предмета, които могат да вкарат студента в специалност „психология“ в СУ – немски, френски и испански, са сравнително високи. При тях средният резултат е много добър.

Всяка една от матурите служи за вход с различни специалности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Отличниците по химия и опазване на околната среда могат да избират между 31 специалности. Сред тях са компютърна химия, молекулярна биология, технологии в телекомуникациите, автомобилна техника, хардуерни и софтуерни науки, биоинженерство, педагогика на обучението по технологии и предприемачество и други. Тази година средният резултат по химия е по-висок от миналата. Явилите се 202-ма зрелостници са постигнали средно 77,37 точки или над отличен 5,50. Така те имат и най-висок среден резултат от всички изпити тази година. В ПУ може да се кандидатства и с оценката от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по професиите „химик – технолог“, „лаборант“ и „еколог“. Те могат да влязат в специалностите като компютърна химия и анализ и контрол.

В Технически университет – Варна също може се кандидатства с матура. Зрелостниците могат да запишат социален мениджмънт с оценките от български език и литература или история и цивилизация. И по двата предмета обаче средният успех е около 51 точки, което се равнява на добър 4 и учениците нямат много голям шанс да бъдат приети. Оценката по физика и астрономия също служи за вход в набор от специалности във ВУЗ-а. По този предмет зрелостниците са показали средно много добри резултати - 60,83 точки.

От тази учебна година в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в Инструменталния факултет също ще може да се кандидатства с успешно издържан държавен изпит по теория и практика на професията в училищата по изкуства. Кандидатите придобиват право на участие в общата класация наравно с положилите изпити на НМА. Получилите общ бал по-нисък от 12 обаче не участват в класирането. 

 Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и историята влизат в бала на кандидатстващите в специалността право. Така освен добро представяне на кандидатстудентските изпити, бъдещите юристи трябва да са изкарали и добри оценки на матурата, за имат по-голям шанс за влизане в университета, който желаят. Общо 27 ВУЗ-а вземат под внимание резултатите от държавните зрелостни изпити. Така в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг в София оценката от матурата участва в общия бал заедно с получените точки от приемен тест и оценка от проведено интервю. Резултатите от държавните изпити в 12-и клас са важни и за Алма матер. В СУ балообразуването става с една или няколко оценки от дипломата за средно образование. Ако кандидат-студентът е държал матура, тя обаче автоматично замества по дадения предмет.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички