Матурите - вход в 38 университета

Зрелостниците най-добри по-химия, по-малко отличници по български

Матурите - вход в 38 университета | StandartNews.com

В 38 висши учебни заведения оценката от матурата заменя тази от кандидатстудентските изпити и служи за вход, сочи справка на „Монитор“ в сайта на просветното министерство. Така тазгодишните отличници на държавните зрелостни изпити могат да влязат лесно в специалностите, които желаят, ако те попадат в този списък.

В най-стария университет у нас – СУ „Св. Климент Охридски“ с матура може да се кандидатства в почти всички специалности. При някои обаче кандидатстудентският изпит има по-голяма тежест спрямо този в 12-и клас. Така за една от най-желаните специалности - „психология“, оценката от матурата по български език и литература, английски, немски, френски, испански и руски се умножава с коефициент 2,5. Резултатът от университетския изпит обаче в балообразуването се взема предвид 3 пъти. В други специалности обаче оценката от матурата се равнява на тази от кандидатстудентския изпит. Сред тях са физика, молекулярна биология, агробиотехнологии и други.

Статистиката показва, че тази година отличниците по български език и литература са намалели с 1412. Миналата година бяха 6474, докато на тази повече от 77 точки са изкарали само 5062 зрелостници. В същото време слабите оценки по български език и литература се увеличават с 1 277. По английски език също има спад в резултатите, въпреки че половината от отличните оценки на втория държавен изпит са постигнати в този тест.

Тази година зрелостниците са постигнали среден резултат от 61,89 точки. Това е с близо 18 точки средно по-малко от миналогодишната сесия, когато успехът от матурата по английски бе 79,82 точки. Оценките от другите три предмета, които могат да вкарат студента в специалност „психология“ в СУ – немски, френски и испански, са сравнително високи. При тях средният резултат е много добър.

Всяка една от матурите служи за вход с различни специалности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Отличниците по химия и опазване на околната среда могат да избират между 31 специалности. Сред тях са компютърна химия, молекулярна биология, технологии в телекомуникациите, автомобилна техника, хардуерни и софтуерни науки, биоинженерство, педагогика на обучението по технологии и предприемачество и други. Тази година средният резултат по химия е по-висок от миналата. Явилите се 202-ма зрелостници са постигнали средно 77,37 точки или над отличен 5,50. Така те имат и най-висок среден резултат от всички изпити тази година. В ПУ може да се кандидатства и с оценката от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по професиите „химик – технолог“, „лаборант“ и „еколог“. Те могат да влязат в специалностите като компютърна химия и анализ и контрол.

В Технически университет – Варна също може се кандидатства с матура. Зрелостниците могат да запишат социален мениджмънт с оценките от български език и литература или история и цивилизация. И по двата предмета обаче средният успех е около 51 точки, което се равнява на добър 4 и учениците нямат много голям шанс да бъдат приети. Оценката по физика и астрономия също служи за вход в набор от специалности във ВУЗ-а. По този предмет зрелостниците са показали средно много добри резултати - 60,83 точки.

От тази учебна година в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в Инструменталния факултет също ще може да се кандидатства с успешно издържан държавен изпит по теория и практика на професията в училищата по изкуства. Кандидатите придобиват право на участие в общата класация наравно с положилите изпити на НМА. Получилите общ бал по-нисък от 12 обаче не участват в класирането. 

 Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и историята влизат в бала на кандидатстващите в специалността право. Така освен добро представяне на кандидатстудентските изпити, бъдещите юристи трябва да са изкарали и добри оценки на матурата, за имат по-голям шанс за влизане в университета, който желаят. Общо 27 ВУЗ-а вземат под внимание резултатите от държавните зрелостни изпити. Така в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг в София оценката от матурата участва в общия бал заедно с получените точки от приемен тест и оценка от проведено интервю. Резултатите от държавните изпити в 12-и клас са важни и за Алма матер. В СУ балообразуването става с една или няколко оценки от дипломата за средно образование. Ако кандидат-студентът е държал матура, тя обаче автоматично замества по дадения предмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай