Петък,

Какво трябва да знаете за изпита след 7 клас

A
A
A

Броени дни остават до изпитите след 7 клас, които са вход за влизане в гимназиите. Просветното министерство днес трябва да даде подробности за организацията на провеждане на препитването.

За първи път националното външно оценяване за седмокласниците ще е през юни, а не по време на матурите на зрелостниците, както беше досега. Тази година изпитите по български и математика ще са в нов формат - без отделни модули.

Друга новост е, че учениците трябва да пишат с черна химикалка. Това изискване е свързано с електронното оценяване. То ще се случи за първи път, за да се гарантира по-голяма безпристрастност на оценката. 

Ще се постараем кандидатстването след 7 клас да бъде изцяло онлайн тази година. Въпреки това се запазват училищата-гнезда, в които родители, нямащи възможност да подадат електронно заявление от дома си, да могат да го направят. Служителите на място ще въвеждат в системата желанията на кандидат-гимназистите.

Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция, посветена на Националното външно оценяване.

Михайлова обяви, че тази година НВО по български език и литература е на 17 юни, а на 19 юни е по математика. Това са и дните, които ще бъдат обявени за неучебни. На 21 юни ще бъде изпитът по чужд език. Той не е задължителен и затова денят ще е учебен за останалите ученици.

Очаквайте подробности!

Тагове: Изпит 7 Клас

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Лили Томова

След 60 мин. бланката с отговорите на първи модул се запечатва в плик. Нещо сте се объркали. Министерството си промени решението от началото на годината за липса на модули.

Аватар на автора

Лили Томова

Първи модул - 60 минути, втори модул - 90 минути и по математика, и по БЕЛ !!! Не е вярно вашето твърдение : „Тази година изпитите по български и математика ще са в нов формат - без отделни модули. Копирано от standartnews.com

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички