Какво трябва да знаете за изпита след 7 клас

За първи път националното външно оценяване ще е през юни, а не по време на матурите на зрелостниците

Какво трябва да знаете за изпита след 7 клас | StandartNews.com

Броени дни остават до изпитите след 7 клас, които са вход за влизане в гимназиите. Просветното министерство днес трябва да даде подробности за организацията на провеждане на препитването.

За първи път националното външно оценяване за седмокласниците ще е през юни, а не по време на матурите на зрелостниците, както беше досега. Тази година изпитите по български и математика ще са в нов формат - без отделни модули.

Друга новост е, че учениците трябва да пишат с черна химикалка. Това изискване е свързано с електронното оценяване. То ще се случи за първи път, за да се гарантира по-голяма безпристрастност на оценката. 

Ще се постараем кандидатстването след 7 клас да бъде изцяло онлайн тази година. Въпреки това се запазват училищата-гнезда, в които родители, нямащи възможност да подадат електронно заявление от дома си, да могат да го направят. Служителите на място ще въвеждат в системата желанията на кандидат-гимназистите.

Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция, посветена на Националното външно оценяване.

Михайлова обяви, че тази година НВО по български език и литература е на 17 юни, а на 19 юни е по математика. Това са и дните, които ще бъдат обявени за неучебни. На 21 юни ще бъде изпитът по чужд език. Той не е задължителен и затова денят ще е учебен за останалите ученици.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай