Гордост! Български учен е водещ автор в проучване на НАСА

То е най-мащабното досега

Гордост! Български учен е водещ автор в проучване на НАСА | StandartNews.com

Източник: МОН

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е водещ автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е плод на дългогодишен съвместен труд на Американската космическа агенция и българския професор, съобщи Министерство на образованието и науката.

Тя проследява 20 полета на космическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на движенията на астронавтите. Проучването касае два аспекта - успешно пилотиране на космичния кораб, особено при приземяване и маневри през време на полет и правилното изпълнение на рутинните задачи и експерименти по време на полет. „Колкото и да е напреднала и продължава да се усъвършенства технологията на космическия кораб и уредите му, от ключово значение за успешно осъществяване на полета и задачите му е човешкият фактор – астронавтът“, изтъква проф. Колев.

Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля в него на проф. Колев е изключително признание за България.

Проф. Колев има още няколко съвместни статии с учени от НАСА, една от които беше публикувана преди няколко години в Nature Sci Reports.

Българският учен каза, че за него е удоволствие, че повече от две десетилетия сътрудничи с най-голямата научна организация в света – НАСА в провеждането на научни експерименти и, че е бил награждаван от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай