Ден на чуждестранните студенти в УХТ с гости дипломати

Официални гости бяха Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия в нашата страна, Н. Пр. г-н Анатол Чебук, посланик на Молдова у нас и бизнесменът Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив.

Ден на чуждестранните студенти в УХТ с гости дипломати | StandartNews.com

Студенти от 5 държави – Монголия, Република Северна Македония, Молдова, Сърбия и Украйна, се включиха в първия Ден на чуждестранните студенти, който Департаментът по езиково обучение, физическо възпитание и спорт в Университета по хранителни технологии организира.

 

По атрактивен и забавен начин те представиха своите държави, а след това рецитираха първо на майчиния си, а след това и на български език, произведения на техни известни автори. Студентите от РС Македония завършиха презентацията си с думите: „Горди сме, че избрахме УХТ за наш втори дом“, с което засвидетелстваха своята признателност към преподавателите си.

Откъс от „Автобиография“ на Бранислав Нушич искрено развесели присъстващите с разсъжденията си върху препинателните знаци, преподавани чрез примери и случки от живота, и препратки към пикантни случки от ежедневието.

Официални гости бяха Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия в нашата страна, Н. Пр. г-н Анатол Чебук, посланик на Молдова у нас и бизнесменът Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив.

Доц. Петя Несторова, директор на Департамента, откри празника, който е част от програмата за 70-та годишнина от създаването на УХТ. Тя заяви, че чуждоезиковото обучение е почти на същата възраст, тъй като три години след основаването (с официален указ на МС) на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост, днес УХТ, в Пловдив идват и първите чуждестранни студенти от четири държави. Връщайки се в своите страни, голяма част от тях стават основоположници на хранителната индустрия там и заемат ръководни постове в държавното управление. Те разказват за УХТ и привличат млади хора от други държави, които стават студенти тук. Болшинството са деца на собственици на фирми в хранителната индустрия, които идват тук, за да получат солидно образование и да продължат бизнеса на родителите си, каза тя.

В приветствието си ректорът проф. д-р Пламен Моллов изтъкна, че УХТ има дълга традиция в подготовката на чуждестранни студенти, които разнасят славата на университета във всички точки на света. Той подчерта, че висшето училище полага непрекъснати грижи за младите, а доц. Несторова е като майка за тях, което най-добре се вижда, когато те се сблъскат с трудни ситуации.

„УХТ има отлична репутация в Монголия, която се дължи на големия брой завършили образованието си тук наши сънародници. Надявам се тези традиционни взаимоотношения да се запазят и за в бъдеще“, заяви Н. Пр. г-жа Саянаа.

Радвам се, че съм гост на УХТ, където молдовски студенти получават образованието си, за да станат големи специалисти и да се реализират в нашата страна, каза Н. Пр. г-н Чебук.

Почетният консул на Украйна г-н Димитър Георгиев най-напред припомни, че е възпитаник на УХТ, а целият му професионален път е свързан с получените тук знания. Той продължава да развива успешен бизнес в парфюмерийно-козметичната индустрия у нас. Увери студентите украинци, че винаги могат да разчитат на помощ от консулството.

През годините в университета са получили своето образование над 1500 чуждестранни студенти от 27 държави. Те са се обучавали и в трите факултета на УХТ, преимуществено в специалностите „Хотелиерство“, „Туризъм“, „Технология на виното и пивото“, „Технология и качество на храните“, „Анализ, контрол и екология на храните“, „Храни, хранене и диететика“, „Компютърни системи и технологии“, „Кетъринг“ и др.

Празникът ще продължи за младите хора с екскурзия до Шипка и Казанлък, където доц. Несторова ще ги запознае с епични моменти от българската история. „Обикновено им показвам Пловдив и региона веднага, след като станат наши студенти, но и задължително им представям и емблематични места от нашата страна“, посочи тя. Преподавателката подчерта, че стремежът на екипа, който ръководи, е студентите да получават качествено образование, да се чувстват добре приети и обгрижвани в университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай