Български студенти на конференция в Скопие

Дискутираха ролята на НАТО за справяне с предизвикателствата

Български студенти на конференция в Скопие | StandartNews.com

Източник: БНТ

Студенти от България и Северна Македония дискутираха ролята на НАТО за справяне с предизвикателствата в динамичната международна и регионална среда на сигурност. Дискусията бе организира от Софийския форум за сигурност с подкрепата на Департамента за публична дипломация на НАТО, съобщи БНТ.

Две групи студенти от България и Северна Македония дебатираха какви са рисковете и заплахите пред нашия регион и търсиха заедно решения с желание да изградят приятелство и доверие по между си. Според декана на Факултета по сигурност на Университета „Св. Климент Охридски“ в Скопие Никола Дуйовски младите хора от двете общества в България и Северна Македония са бъдещето и те ще градят отношенията занапред във времето между двете съседни държави, които освен това са и съюзници в НАТО.

"Много е важно, че сме тук. Това е първа от подобен тип конференция и аз съм наистина много щастлив, че студентите от Северна Македония и България показаха много сериозно чувство на общност , толерантност и подкрепа на процесите, които са пред нас. Ние всички сме изправени пред общи предизвикателства, обща съдба, което значи че ще споделяме общо бъдеще и затова задължението, което ние, по възрастните имаме, е да правим още по сериозни възможностите за сътрудничество при младите хора", каза проф. Никола Дуйовски, декан на Факултета по сигурност на Университета "Св. Климент Охридски", РСМ.

Македонските студенти от форума, смятат че такива форуми са мост, който може да им помогне да се сближат значително с българските им колеги.

"Аз възприемам тази конференция, като голяма възможност да се запознаем с нашите български колеги, защото сме изправени пред еднакви въпроси и проблеми и отделно сме и съседи.

Хубаво е да създадем контакти помежду си, защото ние сме в началото на своите кариери, представляваме бъдещето на едната и другата държава, ще можем да си помагаме и сътрудничим и да решаваме общите въпроси. Винаги е по-лесно, когато от другата страна имате колега, отколкото неприятел", подчерта Ясна Йоанидис, студент Икономически факултет в Скопие, РСМ.

"Смятам, че участието в такива конференции е много важно. Като две държави членки на НАТО, е много важно да има такова сътрудничество, което във времето може само да се надгражда", заяви Игор Герасимовски, студент Факултет по сигурност, Скопие, РСМ.

Българските им колеги разсъждават в подобен план.

"Това ни предизвиква да преодоляваме предрасъдъците и да се запознаем с чуждестранните студенти и съседите ни, за да можем да се разбираме повече и да вървим напред", заяви Сара Зуини, студентка Международни отношения в УНСС.

"В контекста на кризите през последните години за мен е много важно да имаме с колегите от Македония непосредствена комуникация, тъй като те са наш съсед и се очаква отношенията между страните ни да бъдат приятелски. Днес се видя, че можем да работим заедно и че имаме общи интереси и общо бъдеще", Кристиян Александров , студент „Международни отношения“ - УНСС.

Проф. Дуйовски смята, че проблемите и рисковете пред Северна Македония и България са общи и са свързани с хибридните предизвикателства, като например сигналите за фалшиви бомби и добавя, че през 21-ви век няма опасност, която да започва и да завършва в границите на една държава.

"Същите проблеми ги имат както в България, така и в Северна Македония. Миналата година бяхме изправени със сериозни хибридни предизвикателства, свързани със сигнали за фалшиви бомби в училищата в Македония. Заедно с нашите партньори намерихме начин как да се справим с тези проблеми. Веднага, когато престанаха сигналите за фалшиви бомби, те се прехвърлиха в България, Сърбия и другите държави в нашия регион. Нещата бяха решение по същия начин като специалните служби обединиха усилия и това реши въпроса и ситуацията е под контрол не само при вас, но и общо на Балканите.

Всички други въпроси, свързани със сигурността, са еднакво важни не само за България, но и за Северна Македония, както и за Сърбия. Остават предизвикателствата, пред които е изправен 21-ви век и които ги споделяме не само в рамките на НАТО, но и в общите въоръжени сили, които сме ги формирали.

Тези проблеми са свързани с насилствения екстремизъм, радикализацията, която води към тероризъм. Нито България, нито Северна Македония не са изолирани от тези въпроси и общо работим в тази насока. Понякога получаваме подкрепа от програмите на НАТО или ЕС, а понякога и с двустранните въпроси, които биват договаряни правителствата на двете държави, за да можем да намерим общи отговори пред тези проблеми. Днес през 21-ви век няма опасност, която да започва и да завършва в границите на една държава. Сега е много лесно, защото не е необходимо да преминавате границите, само трябва да имате достъп до компютри и да се превърнете в проблем за друга държава. Затова е много важно колкото е по може по-често да работим заедно за намирането на общи отговори, защото и предизвикателствата са общи", обясни проф. Дуйовски, декан на Факултета по сигурност на Университета "Св.Климент Охридски", РСМ.

Ето как виждат сътрудничеството в сферата на сигурността между България и Северна Македония на Балканите българските студенти.

"Тъй като имаме изключително сходни национални интереси и заплахи пред нас, смятам , че работейки заедно ще бъдем по-ефективни, отколкото работейки поотделно", каза Сара Зуини, студентка Международни отношения в УНСС.

"Трябва нашите интереси да са общи и да работим и да направим всичко възможно да се развиваме заедно в НАТО и също така и в ЕС. НАТО и ЕС могат ли да бъдат мост на стабилността в отношенията между България и Северна Македония. За мен те са най-големият мост, защото те полагат основите на сътрудничеството между двете държави", каза Кристиян Александров, студент УНСС.

Проф. Дуйовски споделя, че руската дезинформационна кампания на Балканите е общ проблем пред България и Северна Македония и младите хора най-много страдат от нея.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай