Жоро Милионера призна за обира

Мълчи за парите, взимат му мотопеда

Жоро Милионера призна за обира | StandartNews.com

София. Жоро Милионера изненадващо си призна за обира от близо 1,5 млн. лв. Откровението пред съда му докара светкавична присъда, която е повече от два пъти по-ниска от исканата от прокуратурата. "Признавам се за виновен, съжалявам", бяха единствените думи на Георги Енев в храма на Темида.

Осем години затвор, чу той малко по-късно от Пловдивския окръжен съд. Жоро Милионера запази отново мълчание къде са парите, което прави вече година. Съдия Силвия Цанкова го призна за виновен за обира на 1 471 058 лева от инкасо автомобил на 22 юни м.г. Тя го лиши от право да заема длъжността охранител на пари за срок от 11 години. Цанкова нареди и конфискация на имуществото на Енев - един мотопед "Ямаха Бастер". Делото бе разгледано по съкратената процедура и затова присъдата е редуцирана.

Адвокатът му Георги Кутрянски настоя, че Енев е човек с чисто съдебно минало, трудово ангажиран, грижи се за семейството си и малката си дъщеря, с изключително добри характеристични данни. По думите му, ако във фирмата стриктно се спазваше цялата процедура, клиентът му никога нямаше да извърши престъплението. В същото време практиката във фирмата била регионалният мениджър да раздава специалния ключ за отключване на всички врати на инкасо автомобила на всеки, който го поиска. Колегата на Енев, охранителят Манчо Юруков, също е нарушил грубо правилата, като е слязъл от автомобила да купува дюнери, въпреки че това е абсолютно забранено. Да, решил е да извърши престъпление, но след като е видял пропуските в организацията на фирмата, пледира адвокат Кутрянски. Според него всички щети са възстановени, макар и от трето лице. 97 на сто от задигнатите близо 1,5 милиона са върнати на банките от застрахователя, а останалите 3 процента от охранителната фирма.

Имам 15 дни, в които ще преценя дали да протестирам присъдата, каза прокурор Дилян Пинчев, който в обвинителната си реч настоя за най-тежкото наказание от 20 г. На въпроса къде са парите, прокурорът отговори: Това е работа на полицията. Пинчев заяви, че обирът на милион и половина е подготвян дълго време, а като се има предвид, че Енев е работил от 5 месеца във фирмата, може би това е и срокът, в който е планирал удара. Прокурор Пинчев имал подозрения за съучастник на Енев, но поне досега такива обективни данни не са събрани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай