Схеми за измами открити в телефоните на Арабаджиеви

Нямам нищо общо с обвиненията, не знам защо съм тук, заяви Ветко пред съда

Схеми за измами  открити в телефоните на Арабаджиеви | StandartNews.com

Семейство Арабаджиеви са пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха от прокуратурата по време на заседанието на Специализирания съд, което гледа мярката за неотклонения на екстрадирания от Испания бизнесмен Ветко Арабаджиев. Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми.

Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и "Виктория груп", собственост на фамилията. В периода от 2013-а до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове. Чужди служби пък подавали данни в ДАНС за престъпните схеми на хотелиерския бос, стана ясно още.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през месец март, след като България ги обяви за международно издирване и издаде Европейски заповеди за арест на двамата още на 31 август миналата година. Тогава беше арестуван най-малкият син на семейството - Вълчо Арабаджиев. Той изкара в ареста близо 8 месеца и беше освободен под гаранция от половин милион лева.

Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е и била съпругата му Маринела.

По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.

В 208 тома са събрани доказателства, с които спецобвинението ще иска да убеди съда, че Ветко Арабаджиев трябва да остане за постоянно в ареста.

От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван. "Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях", заяви пред съда Ветко Арабаджиев.

Да го подкрепят в съда дойдоха сина му Вълчо и дъщеря му Александра, както и още близки на семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай