Увеличиха присъдата на Жоро Инкасото

Увеличиха присъдата на Жоро Инкасото | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивският апелативен съд увеличи с 4 години присъдата на охранителя Георги Енев, който миналато лято задигна 1,5 млн. лева от инкасо автомобил. През юли Енев, който се сдоби с прякора Жоро Инкасото бе осъден по съкратената процедура на 8 г. затвор.

Прокуратурата обаче протестира решението на Пловдивския окръжен съд и поиска 15 години "лишаване от свобода" за охранителя, който от момента на задържането си, след като се предаде доброволно, мълчи за местонахождението на милионите. Апелативните магистрати решиха, че при определянето на размера на наказанието първоинстанционният съд е надценил смекчаващите вината обстоятелства и е проявил прекомерна снизходителност.

Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление, като целеният от него резултат е постигнат. Парите са отнети и скрити, като пловдивската полиция продължава разследването. Не е ясно и за какво съжалява подсъдимият, посочват в мотивите си апелативните съдии. Неправилно Окръжният съд е приел като смекчаващо вината обстоятелство и затрудненото финансово състояние на подсъдимия. Енев е млад, здрав, трудоспособен човек, смятат апелативните магистрати.

Според тях предходната инстанция е допуснала грешка и по този начин е отправила непрофесионално и недопустимо послание към потенциалните извършители на подобни тежки престъпления. Към новата присъда в размер на 12 години остават определените от окръжния съд лишаване от право да заема материално отговорна длъжност, както и да упражнява охранителна дейност на пари и ценни пратки за 11 години. Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай