Сряда,

Стрелецът от Лясковец съди държавата за 1 млн.

430
Стрелецът от Лясковец съди държавата за 1 млн.
A
A
A

Стрелецът от Лясковец Петко Петков е завел дело срещу държавата и ЕС, представляван от Европейската комисия у нас, с иск от 1 милион лева. Исковата молба на осъдения на доживотен затвор без право на замяна е входирана в Окръжния съд във Велико Търново, съобщи местният в. "Борба".

Дата за делото все още няма, тъй като се чакат документи от институциите, призовани на съд - прокуратурата, Висшият съдебен съвет, министърът на финансите.

Петков иска обезщетението за претърпени вреди от незаконното поведение на Районна прокуратура в Горна Оряховица за времето от 1 август 2010 г. до 14 март 2014 г.

На 14 март 2014 година баретите от СОБТ опитаха да арестуват 53-годишния тогава Петко Петков в дома му в град Лясковец, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

През август 2017 г. Върховният касационен съд потвърди най-тежката присъда за Петков - доживотен затвор без право на замяна. Той излежава наказанието си в ловешкия затвор.

Исковата молба на затворника е от 15 страници. В нея Петко Петков твърди, че четири години е бил тормозен от прокуратурата и полицията с незаконни проверки и принудителна изолация в собствения му  дом под постоянна заплаха да го вкарат в психиатрия, където с медикаменти да го подлудят и да го унищожат физически и психически с една цел - да му вземат къщата, защото няма наследници.

Според осъдения, тормозът започнал на 1 август 2010 г., когато бил призован от кварталния по жалба от съседите му. Същата година и след пореден разпит пред къщата му в Лясковец били спрели 5 полицейски автомобила. Униформените започнали да чукат и звънят по вратата на апартамента, а Петков ги питал кой ги праща и те казали, че е Районна прокуратура в Горна Оряховица. После през два-три дни ситуацията се повтаряла и накрая се стигнало до щурма от 14 март 2014 г.

Затворникът твърди, че за 4 години е написал над 200 жалби до 43 институции, медии, авторски предавания, интелектуалци и т.н. Никой обаче не му се притекъл на помощ. Вместо да му помогне, държавата му пратила баретите.

ЕС пък е виновен, защото бил длъжен да му осигури свобода,сигурност и правосъдие. Стрелецът от Лясковец се позовава на Хартата за правата на човека, на ред европейски нормативи, на Конституцията и на различни решения на висши съдилища.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички