Рецидивист с 8 присъди смазал от бой д-р Джонева

Рецидивист с 8 присъди смазал от бой д-р Джонева | StandartNews.com

Хасково иска линч за 35-годишния Йордан, грозят го 15 г. затвор

"Нагло и цинично! Линч!" - тези мнения се чуха сред хасковската общественост само часове след като нападателят на един от най-уважаваните педиатри в Хасково - д-р Велислава Джонева, беше изправен пред Темида. 35-годишният Йордан Асенов беше оставен зад решетките от състав на Хасковския окръжен съд с постоянна мярка. 8 пъти осъжданият за кражби мъж, който

3 пъти е търкал наровете

на затворническите килии, призна злодеянието си.

130 лева и печалбата от изтъргувана шофьорска книжка. Заради тях можеше да се прости с живота детската лекарка с 30-годишен стаж зад гърба си. Толкова са били парите в чантата й по време на зверския бой, който отнася в петък вечер от Йордан. Педиатърката носи още и стетоскоп, банкови карти, ключове за кабинета си и малко лични вещи. Последствията - счупени ребра, скъсан далак, опасност за живота, животоспасяваща операция и отстраняване на слезката.

По ирония на съдбата, нападателят на лекарката, която се грижи за голяма част от ромското население в града, е ром, учил само до трети клас. Напада жертвата си в гръб, когато тя слиза от колата си пред блок на ул. "Одрин" - отива да сложи инжекция на наскоро оперираната си майка. Мъжът е с качулка на главата, успява да забележи само д-р Джонева.

"Не видях лице. Усетих само как някой ме блъсна вляво, удряше ме, после избяга", е единственото, което си спомня докторката. Докато е на земята, от още по-сериозни последствия я спасява съседка от блока, която по случайност се показва на терасата, вижда нападението и започва да крещи.

Въпреки болките, които усеща, след като се изправя, д-р Джонева се качва в апартамента на майка си, свършва си работата и след това отива в полицията, за да пише редовните в такива ситуации обяснения. В участъка колабира. След няколко часова операция по спешност колегите хирурзи спасяват живота й.

3 дни по-късно докторката вече е в стабилно състояние и се възстановява. Тя не търси мъст,

не иска да се спекулира с ромската принадлежност

на нападателя й, с благородство дори казва: "Сред пациентите си имам всякакви хора - християни, мюсюлмани, българи, турци, цигани. Сред всички тях има трудолюбиви хора, които в ежедневието си извършват трудови подвизи, добри хора са".

Д-р Джонева обаче признава, че е изплашена за това, което се случва в обществото ни като цяло и призовава: "Законодателната власт и правосъдието да си свършат работата така, че да се сведат до минимум случаите като моя!".

А докато лекарката се бори за живота си, нападателят дори успява да продаде шофьорската й книжка, се разбра в съда. Освен че е признал за грабежа, Асенов е завел разследващите до мястото, където е изхвърлил част от вещите й. Други пък са били открити при претърсването на жилището му на ул. "Ястреб" 18, стана ясно още в съдебната зала вчера от изложените доказателства от прокурора Делчо Лавчев. Обвинението за бруталния нападател е грабеж с причиняване на тежка телесна повреда и, ако бъде признат за виновен, ще получи наказание от 5 до 15 г.

Медиците: Държавата да се вземе в ръце

Управителният съвет на Районната лекарска колегия - Хасково разпрати в късния следобед декларация до медиите, в която осъжда нападенията над местни медици в последните няколко дни. Освен д-р Велислава Джонева, жертви на насилие станаха и лекари, сестри и санитари в Спешното отделение на МБАЛ-Хасково, атакувани от дрогиран с хапчета и алкохол пациент от Димитровград. Медиците настояват компетентните органи да вземат мерки виновните да си получат заслуженото, а държавата да се вземе в ръце и извърши законодателни промени, които да пресекат тези опасни явления в зародиш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай