Пострадали спечелиха битка срещу фирма за кредити

Георги Георгиев показа как с различни схеми заемите им набъбват с пъти.

Пострадали спечелиха битка срещу фирма за кредити | StandartNews.com

След репортажи на NOVA в рубриката "На твоя страна" с пострадали от бързите кредити, героите ни спечелиха битката си срещу фирмите. Като по чудо те успяха да си върнат всички надвзети лихви и такси. Георги Георгиев показа как с различни схеми заемите им набъбват с пъти.

Три дни, след като ви разказахме за Камен и кредита му от 1500 лева, който скачал 10 пъти до 10 721 лева, реакцията на фирмата, отпускала заема, бе светкавична. Камен имал спешна нужда от пари, а когато дошло време да ги връща, сметката се оказала солена. При Красен е почти същото.

Двамата били принудени да подпишат предварителен договор, в който много от полетата били празни. Заради срама от близките си Камен предпочита да остане анонимен, но разказа за колко бързо реагирали от фирмата за кредити след излъчения репортаж в "Здравей България".

„Получих имейл, в който ми съобщават, че по двата кредита не дължа остатъчните суми и сме приключили със сагата. Решили са, че 20 000 лева са им достатъчни като сума, която съм им изплатил. Оставиха ме намира”, разказа мъжът.

За да получи потвърждение, звъни на оставения в имейла телефон. Свързва се със служител на фирмата, който му обяснява, че кредитите му са приключени. За Камен обаче битката не приключена. Този път я продължава в съда, за да си върне всички надвзети такси и лихви за над 9000 лева. Решението си да заведе иска съобщава и на фирмата по телефона. Служителката се опитва по всякакъв начин да го разубеди.

За да не се стигне до съда, Камен предлага на фирмата споразумение. С него иска да му опростят добавените в празните полета лихви и такси. В телефонния разговор служителката признава, че до края на сагата се стига след намесата на екипа на NOVA. Признава и друго - че масово кредити са раздавани срещу предварителни договори с празни полета заради „по-бърза процедура”.

 За Камен обаче по-важна е другата спечелена битка – тази със системния тормоз от страна на кредиторите. Подобен тормоз преживява и семейството на Красен Марков от Девня, след като добавените вноски по кредита станали непосилни за майка му. Битката му също завършва в негова полза. Той успява да осъди фирмата да му върне всички надвзети вноски до стотинка. Така фирмата е принудена да върне на семейството на Красен такси и лихви за 3300 лева - т.е. два пъти повече от това, което са изтеглили. След оценка от вещо лице в хода на делото става ясно и че законната лихва, заедно с неустойката за заем от 1500 лева, е 348 лева – 10 пъти по-малка от това, което фирмата му иска.

Експертите съветват внимателно да проверяваме фирмите в регистъра на БНБ и най-вече да не бързаме с бързите кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай