Наказват четирима полицаи за разстрела на Ива

Родителите на жертвата искат доживот за убиеца

Наказват четирима полицаи за разстрела на Ива | StandartNews.com

София. Четирима полицаи от Ловеч ще бъдат наказани заради убийството на Ивелина Георгиева. Това стана ясно след среща на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с почернените роднини на момичето. Ива бе застреляна на 15 септември от 33-годишния полицай Иво Маринов. Тя била преследвана от него системно, включително и вечерта преди стрелбата. Два дни преди убийството Ива се оплакала от него в районното управление в Ловеч, откъдето предупредили колегата си да престане. Месец преди убийството Маринов е преминал успешно психотест.

След инцидента в ловешката полиция започна проверка от Дирекция „Инспекторат“ към МВР. Резултатите от нея сочат, че е можело да се реагира по-адекватно в случая и това доведе до наказания. Най-високото от тях е "порицание". Отнесе го зам.-шефът на полицията в Ловеч. "Когато е постъпил сигнал в 22 часа, единият от вариантите е да бъде извикан служителят, да му бъде отнето оръжието и да се назначи проверка", каза министър Цветанов. Вместо това във фаталната вечер полицаи са звъннали на колегата си Маринов и са му казали, че трябва да бъде внимателен и да не предприема никакви действия срещу момичето. Това по всяка вероятност е отключило агресия, която впоследствие приключи с фатален край.

По време на срещата на роднините на Ива с министър Цветанов стана ясно, че те не обвиняват за случилото се ръководството на областната дирекция. Според тях обаче полицаите трябва да имат повече правомощия при получаването на жалби от гражданите, а ръководителите им – повече власт при упражняване на контрол върху подчинените си.

Роднините на Ива изразиха категоричната си позиция пред министъра, че ще настояват за доживотна присъда без право на замяна и ще търсят съдействие за това. Според тях полицаите трябва да имат повече правомощия при получаването на жалби от гражданите, а ръководителите им – повече власт при упражняване на контрол върху подчинените си. Родителите настояха и за въвеждане на допълнителни психологически тестове за полицаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай