Митничар върти чета за контрабанда с цигари

МВР удари ТИР с нелегална стока за над 3,5 млн. лева

Митничар върти чета за контрабанда с цигари | StandartNews.com

Хасково. Броени дни, след като Агенция Митници направи грандиозен удар срещу контрабандата с цигари, се оказа, че техен служител е в престъпна схема с папироси без бандерол. 9,5 млн. нелегални бройки задържаха при съвместна операция служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и полицаи от Хасково под ръководството на Окръжна прокуратура, съобщи МВР. Арестувани са осем души, сред които и митничар.

Цигарите,  натоварени в Гърция, са били прикрити с тапа в ТИР. Тежкотоварният автомобил влязъл в страната през граничния пункт на Капитан Петко войвода. Нелегалната стока била предназначени за пазара в столицата.

Открити са 9,5 млн. къса от марките ''Вектра'', ''М.Д.'', ''Маджестик'' и ''Ремингтон'',  възлизащи на приблизителна стойност около 3,5 млн. лева.

В хода на разследването е установено, че в контрабандния канал участват български и чужди граждани. Установени са поръчителите, получателят на пратката, както и тези, които финансирали контрабандата и спомогнали за  безпроблемното преминаване на границата. Изяснено е още, че групата е действала от известно време, като използвала различни схеми за контрабандния внос през границата -  под прикритието на внос на найлонови торбички от Турция и Франция, а през Гърция- чрез използване на неистински ТИР карнети и регистрационни табели на МПС.

Задържани са осем  души, сред които митничар, за когото е установено, че е  съдействал за безпроблемното преминаване на цигарите през границата. Продължават претърсванията на територията на София и Хасково, както и документирането на случая.

Само преди три дни Агенция "Митници" направи най-големия си удар срещу контрабандата с цигари, когато бяха намерени около 25 млн. къса. Акцизът им е 3,5 млн. лева, а тяхната стойност - не по-малко от 2-3 млн. лева.

Лицата, замесени в контрабандата, са познати на служителите на Агенция „Митници” и на Митническо разузнаване и разследване, съобщи тогава митничар номер едно Ваньо Танов.  Малко след удара той обяви, че на върха на схемите стоят високопоставени покровители. Ще бъде трудно, но разследването трябва да стигне до тях, закани се тогава Танов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай