Между 25 и 28 хил. евро за българско бебе в Гърция

Нова форма на трафик на хора е продажбата на яйцеклетки

Между 25 и 28 хил. евро за българско бебе  в Гърция | StandartNews.com

Това било "местен патент" между двете държави

Между 25 и 28 хиляди евро - толкова струва българско бебе, което гръцка двойка може да осинови незаконно. Организирана престъпна мрежа за това е била разбита тази седмица от гръцката полиция с помощта на Европол. Медиите в Гърция говорят за "фабрика".

Росица Янева, секретар на Комисията за борба с трафик на хора в Бургас, заяви, че проблемът е много голям и припомни, че може би 2002-2003-а година е регистриран първият случай на незаконно осиновяване на български бебета в Гърция. Според нея причините за тази дейност са икономически и докато сред ромското малцинство в България съществуват безизходицата и бедността, трудностите за изхранване на семейството, е трудно решаването на проблема.

"В Бургаската прокуратура всяка година се регистрират около 30 пострадали жени, само от регион Бургас, но за страната бройката е много по-голяма. Според Наказателния кодекс тези жени се водят жертви на трафика на хора, независимо, че доброволно са решили да продадат децата си. Т.е., те са жертва на престъпна група, която се възползва от бедността, от липсата на варианти за издръжка на семейството, за да ги изнудят, по скоро да им предложат и те да приемат да продадат децата си", обясни Янева. Според нея това е регионален проблем между Гърция и България, "местен патент" го нарече тя.

По думите на експерта има и нова форма на трафик на хора - продажба на яйцеклетки. Тя уточни, че често се случва да се комбинират различни форми на трафика и даде пример с извеждани млади момичета да проституират в Италия, а след това техни бебета са били продавани в Гърция.

Росица Янева обясни схемата за продажба на бебета, която е отработена от години насам: "С бременната жена се свързва член на ромската общност в квартала, който ѝ предлага да продаде детето си за 2000-3000 евро и тя се съгласява. Сумите, които предлага гръцкото семейство, са от 25 хиляди до 40 хиляди евро. Дори има случаи, в които жени са целенасочено забременявали, за да продадат децата си. Има жени, които са продали до 4-5 деца. Добре организирано е отпътуването на жената за Гърция, когато е в 7-8 месец от бременността. Там тя ражда в гръцка болница. Там се явява мъжът от гръцкото семейство, който декларира, че той е бащата на детето и така се осиновява".

В схемата участват гръцки адвокати и лекари, категорична беше Янева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай