Неделя,

Хванаха крадец на ток, копал биткойни

От: Стандарт -
272
Хванаха крадец на ток, копал биткойни
A
A
A

ЧЕЗ разкри мащабна кражба на електроенергия в столичния квартал "Христо Смирненски". Незаконният потребител е консумирал електроенергия в размер над 20 000 лв. месечно, като тя е използвана за захранване на биткойн копачки. В процеса на разкриване на злоупотребата е установено незаконно трифазно присъединение, което е било денонощно натоварено. Откраднатото количество е равностойно на консумацията на минимум 100 домакинства месечно.

"Дружеството увеличи броя на проверките на стопански потребители - ресторанти, заведения, хотели и производствени обекти, където отчитаме ръст на кражбите. В последно време в най-мащабния крадец на ток се превръща т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойнмайнинг. За да се извършва тази дейност са нужни мощни системи - биткойнмайнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият разход е именно токът. Затова тези клиенти - потребители се ориентират към "безплатното" му използване. Все по-често обаче разкриваме тези случаи чрез балансовите електромери и засичането на подадената и заплатена по райони електроенергия", каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ са снабдени със специални уреди - рефлектометри, които дават информация за незаконни връзки дори под земята. Тази година дружеството е увеличило двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

ЧЕЗ изказва благодарност към екипите от СДВР и 01 РУ за своевременната реакция при разкритието на вчерашния случай. "Подходът, последователността и професионализма в действията на служителите от МВР бяха решаващи за разкритието на тази изключително голяма злоупотреба с електроенергия", допълни Филип Йорданов, цитиран от dir.bg.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички