Ершов пръснал 1 млн. за вечери

Правел срещи на маса, за да вдигне "Петрол" на крака

Ершов пръснал 1 млн. за вечери | StandartNews.com

София. Вечери за над милион могат да вкарат Денис Ершов в затвора. Литовецът е обвиняем за присвояването на 1 093 000 лв. от "Петрол Холдинг" АД. И го грозят между 10 и 30 г. затвор. В понеделник Ершов бе закопчан на летище Сарафово, слизайки от полет от Москва за Бургас, но днес се размина с тъмницата, след като му наложиха рекордна гаранция от 500 000 лв.

Ершов и адвокатът му Анна Попова бяха категорични, че ще обжалват гаранцията, за да бъде намалена."Честно казано, моето мнение за цялото това принудително довеждане е - голям спектакъл", заяви Ершов. И направи жест с пръсти, че става въпрос за пари. "Жестът е за нещо, което не искам да назова с думи", поясни чужденецът. По думите му зад обвиненията стои бившият му съдружник Митко Събев. "Аз проблем с българските власти нямам. Проблем имам с две персони - следователя Зорница Узунова и прокурора Венцислав Андреев, а те не са българските власти", категоричен бе той.

Ершов обясни, че е подписал договор за консултантски услуги с "Петрол", а задачата му била да извади компанията от кризата. По думите му взетият милион трябвало да върне чак до 2017 г.

Не отричам, че съм взел тези пари

Няма състав на престъпление", категоричен бе бизнесменът. "Поисках от "Петрол" да ми напишат спецификация колко им дължа, но те не ми отговориха. Парите съм ги получавал, за да се създаде схема за извеждането на холдинга от кризисната ситуация, те са и за вечери, срещи, преговори и за тези пари аз трябва да се отчитам и ако не представя документация, трябва да ги върна", разясни Ершов. Литовецът обяви, че има готови отчети за всичко, което е свършил и дори е изпратил нотариална покана, за ги предаде, но от "Петрол" са отказали да ги приемат. Адвокатът му Анна Попова пък обясни, че клиентът й никога не се е укривал от съдебната власт. "В последните 4 месеца той беше със здравословни проблеми, за което бе хоспитализиран в "Токуда", добави Попова. По думите й в болницата го посетили медицински вещи лица. За първи път по това досъдебно производство е призован през месец май, а от края на април бил в болницата. Адвокатката попита риторично как може да се постанови мярка за процесуална принуда на човек, който не е привлечен в качеството си на обвиняем. От прокуратурата уточниха, че досъдебното производство е от 2010 г., но по преценка на наблюдаващия прокурор обвинението срещу Ершов е повдигнато по-късно. За същото престъпление обвинение има и икономическият директор на "Петрол" АД Цветан Димитров. На него му е наложена първоначално гаранция от 300 000 лева, която впоследствие съдът е намалил на 30 000 лева. Според прокуратурата

Димитров е присвоявал сумите

след което ги е предавал на Денис Ершов. Твърди се, че част от сумата е взел и бившият зет на бизнесмена и негова дясна ръка Арарат Кедилерли и съпругата му - Елена Ершова. От прокуратурата се опитват да докажат, че Ершов и хората му са злоупотребявали с позициите си в холдинга, за да харчат на воля при гостуванията на свои близки и приятели, след което парите да се отчитат като "представителни разходи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай