Бююк върнат на Турция заради невалидни документи

Бююк върнат на Турция заради невалидни документи | StandartNews.com

На 29 юли му е отказано убежище, на 9 август е издадена заповедта за извеждането му

България е предала на Турция привърженика на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за опита за преврат, Абдуллах Бююк заради нередовни документи. Това стана ясно днес от думите на представители на МВР, според които категорично не може да се говори за договорка с Турция за връщането на Бююк. Сагата с него започна на 1 август, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадирането на лице, свързано с Гюлен. Министърът заяви, че екстрадицията на "предателя" предстои. След първото изказване на Чавушоглу правосъдният министър Екатерина Захариева обясни, че този казус е бил разгледан от българския съд още през март, когато Софийският апелативен съд окончателно е отхвърлил искането на турските власти да им предостави Бююк. Тогава тя уточни, че от края на юни до началото на август "няма постъпило искане за екстрадиция от Турция за който и да е неин гражданин".

Бююк е смятан в Турция за финансист на организацията на Гюлен, когото турските власти държат отговорен за неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през юли. Според думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова той е влязъл в началото на февруари у нас с невалидни документи, което се установило при проверка в базата данни на Интерпол. Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни - изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.

Няма договорка при предаването на Турция

на техния гражданин Абдуллах Бююк, каза на извънреден брифинг на МВР вчера и зам-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Според МВР Бююк е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури. Още 31 души са изведени по същия начин от България от началото на годината, а повече от 30 се издирват. "Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му", коментира Арабаджиев. Той отрече екстрадирането на турския бизнесмен да е сделка, за да не бъдат пускани бежанци към България, нито пък, за да бъде върнат Ферук Бекташ, обвинен за смъртта на двама български мотористи. Арабаджиев подчерта, че целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол още от началото на февруари. Последният обмен бил в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са се променили, уточни той, без да каже повече подробности, освен, че били обезпокоителни. От думите му става ясно, че заповедта за принудително извеждане от страната на бизнесмена е издадена от дирекция "Миграция" на 9 август.
Директорът на дирекцията старши комисар Николай Николов, обясни, че Бююк е задържан на 10 август преди обяд

при рутинна проверка на пътя в квартал "Младост"

когато полицаите установили, че той е с невалидни документи с изтекъл преди три месеца срок. "Уведомиха ни и за същото лице при извършване на проверка е установено, че предния ден е издадена заповед за принудително извеждане от границата, поради което беше създадена организация по изпълнението на заповедта", уточни Николов. Той подчерта, че е взето предвид и че президентството му е отказало политическо убежище на 29 юли. "Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило от администрацията на президента писмо, че на него му е отказан статут на убежище", каза Николай Николов. Той допълни, че Бююк не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира под международна закрила. "Ако е бил застрашен по повод това, че е преследван за някакви убеждения, спокойно можеше да отиде в Държавна агенция по бежанците и да подаде документа", категоричен бе шефът на дирекция "Миграция". Според МВР шефовете, бизнесменът

може да обжалва извеждането си от страната и от Турция

Двамата представители на МВР заявиха, че всичко е направено в рамките на закона.
Бъчварова все пак каза, че при принудителното отвеждане на Бююк до границата не са присъствали омбудсман и неправителствени организации, каквото е изискването на закона. Според нея "не е имало такъв казус". Според Бъчварова турският гражданин е бил заплаха за националната сигурност. Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно, каза от своя страна омбудсманът Мая Манолова. "Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. То противоречи на нормите на международното право, на българската конституция и на Закона за бежанците", допълни омбудсманът. По думите й по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита.

Убиецът от Драгоман вероятно е в Германия

Фарук Бекташ, който е обвинен в убийството на семейство мотористи край Драгоман, най-вероятно е в Германия. Това заяви зам. главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. По този повод се очаква да има резултат от издадената вече европейска заповед за арест. "Нямам информация, че турският гражданин Бекташ се намира в Турция. По-голяма е вероятността той да се намира в друга страна, за която ние сме направили съответните постъпки в момента. Не искам да влизам в детайли. При предприетите мерки има издадена европейска заповед за арест на лицето и той, уверен съм, в скоро време ще бъде върнат в България за стартиране на процедурата", добави Арабаджиев.

На 24 юли Таня и Бойко Бойкови, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Фарук Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка "домашен арест" и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги. Тежката катастрофа и решението на съдийката Недялка Николова, която промени мярката в "домашен арест", обаче предизвика гнева на българските мотористи. Те подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Рокерите настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватни наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай